23 Nisan 2007 Pazartesi

Kuresel Isinmanin Sonuclari

>

ABD hukumetinin kasirga arastirmacilari da dahil olmak uzere bircok uzman, gectigimiz yil kasirga rekorlari kirilmasinin kuresel isinmayla baglantili oldugunu dusunuyor. ABD'deki Ulusal Atmosferik Arastirmalar Merkezi'nden Greg Holland, "gordugumuz kasirgalar dogrudan iklim degisikliginin sonucu. Bu gelecekte basimiza gelecek degil, su an yasadigimiz sey" diyor. Holland'a gore, Karayipler'de ortaya cikan kasirgalari yaratan ruzgar ve sicak su kosullari, sera etkisi yaratan gazlarin yukselen bir etkisi: "Daha mantikli bir cikarim mumkun gorunmuyor."



Bush yonetimi kabul etmiyor

ABD'de duzenlenen iklim konferansina katilan bazi arastirmacilar ise tropik bolgelerdeki ruzgar ve sicaklik kosullarinin dogal olaylar sonucunda oldugunu, karbondioksit salinimlariyla ilgili olmadigini dusunuyor.
California, Moneterey'de duzenlenen iklim konferansina katilan arastirmacilarin cogunlugunu hukumet calisanlari olusturuyor. Bush yonetimi, kuresel isinmanin kanitlanmamis bir teori oldugunda israr ediyor.

Genel gorus degil

Katilimci 500 bilim adaminin cogu, tropik bolgelerdeki isinma egilimlerinin daha cok ve daha guclu kasirgalara neden oldugunu kabul ederken, kuresel isinma etkisi genel bir gorus olarak kabul edilmiyor.Colorado, Forth Collins'teki Colorado Universitesi'nden kasirga arastirmacisi William Gray gibi bilim adamlari isinmayi dogal olaylara bagliyor. Gary, tuzluluk oranlarinin ve okyanus akintilari hareketlerinin isinma ve sogumaya neden olduguna inaniyor. Gary'ye gore Karayip sulari onumuzdeki 5-10 yil daha isinmaya devam edecek ve daha sonra soguyacak.

En az yarisi kuresel isinmayla ilgili

Ulusal Osinografi ve Atmosfer Dairesi'nden Thomas Knutson, nedeni ne olursa olsun isinmanin, buzdaglari icin kritik bir asama oldugunu ve denizlerin isinmasinin onumuzdeki yuzyilda 3-4 kat daha artacagini soyluyor.Ingiltere'deki Londra Universitesi'nden Adam Lea da, Ingiltere, Almanya, Rusya ve Kanada'da yapilan calismalarin, kasirga aktivitelerinin en az yarisinin kuresel isinmayla iliskilendirilebilecegini gosterdigini rapor ediyor.

1970'lerden itibaren degisti

Greg Holland, 1940 ve 50'lerde yasanan tropik kasirga anomalilerinin dogal degiskenlikle aciklanabilecegini soyluyor. Fakat Holland'a gore karbondioksit, 1970 ve 90'lardaki ispatlanabilir ornekleri degistirmeye basladi. Holland, "su an kuresel iklimde yasadiklarimiz, iklim degisikliginin etkisi. Bilim adamlarinin buyuk cogunlugu, gordugumuz seyin dogrudan sera etkisi yaratan gazlarin etkisi oldugunu soyluyor" diyor.

Super guc Katrina'ya yenildi

Gectigimiz yil agustosta meydana gelen ve Louisiana ve Mississippi'yi etkisi altina alan Katrina Kasirgasi son 77 yilda gorulenlerin en kotusuydu. Yaklasik bin kisinin olumune neden olan kasirga, 75 milyar dolarlik zarara yol acti.ABD hukumetine bagli Tropik Tahmin Merkezi'nin hava tahminlerine gore, bu yil, gectigimiz yil meydana gelen 14 kasirga kadar olmasa da, onceki yillara oranla cok daha fazla kasirga bekleniyor.

0 yorum: