23 Nisan 2007 Pazartesi

Iste Turkiye'yi Bekleyen Cevre Sorunlari!

> Iste Turkiye'yi Bekleyen Cevre Sorunlari!

Zehirli varillerin gomuldugu Turkiye'de nukleer santral ile ciddi bir sinav verilecek. Sinop'a dunyanin 444'uncu nukleer santralinin yapilmasi icin karar alindi. Yerlesim alaninin dibine zehirli varillerin gomuldugu Turkiye'yi bekleyen cevre sorunlari sunlar:


Bir santral yilda 60 metrekup atik uretiyor. Atigin gomulmesinin yillik maliyeti 38 milyon Euro. Atiktaki radyasyonun etkisini kaybetmesi tam 300 bin yil aliyor.

Tuzla ile basa cikamayan Turkiye, 300 yil nukleer atiklari kontrol edecek!

Tuzla'da yasanan kimyasal atik olayi akillarda yeni bir soru yaratti: Henuz kimyasal atik sorununu dahi kontrol edemeyen Turkiye nukleer atik problemini nasil cozecek?.

Dunya uzerinde halen 32 ulke nukleer enerji kullaniyor. Bu ulkelerde faaliyette olan 443 nukleer santral yilda toplam 370 bin megavatt elektrik enerjisi uretiliyor. Bu rakam toplam dunya elektrik enerji uretiminin yuzde 18'ine esit. Ancak santraller bu uretimi yaparken diger yandan da her yil toplam 12 bin ton nukleer atik uretiyor. Bu atiklarin tam olarak nerede depolanacaklari ise tam bir bilmece. Zira basta Avrupali ulkeler olmak uzere bircok devlet kendi topraklarinda nukleer atik depolamak istemiyor. Bunun nedeni ise nukleer atiklarin etrafa yaydiklari radyasyonun cok olumcul olmasi ve bir felaketin yasanmamasi icin atiklarin uzun yillar buyuk bir dikkatle saklanmasinin gerekmesi.


ETKISI 293 BIN YIL SURUYOR

Nukleer atiklarla ilgili en buyuk sorun ise atiklarin cevreye cok uzun yillar araliksiz olarak radyasyon yaymalari. Ornegin, nukleer atik icerisinde bulunan Plutonyum 239 adindaki izotopun isima gucunun yuzde 100'den yuzde 99'a dusmesi icin 24 bin 400 yil gecmesi gerekiyor. Bu izotopun radyasyon yaymamasi icin ise toplam 292 bin 800 yilin gecmesi gerekli. Son rakamlar ortalama bir nukleer santralin yaklasik 3-5 milyar dolara mal oldugunu gosteriyor. Boyle bir santral yilda yaklasik 11 milyar kilovattsaat enerji uretiyor. Diger yandan ayni santral yilda ortalama 60 metrekup radyoaktif atik aciga cikariyor. Atiklarin ortadan kaldirilmasi ise ortalama 38 milyon Euro'ya mal oluyor. Bu teknolojiyi kullanan ulkeler atiklari 70 dereceye varan yuksek isilari nedeniyle once santral yakinlarinda bulunan soguk su havuzlarinda 'dinlendiriliyor'. Bu dinlendirme 5 yil suruyor. Ardindan ara depolama safhasi basliyor. Soguyan radyoaktif maddeler toprak altina gomulmeden once isima orani dusmesi icin genellikle toprak uzerinde bulunan 'ara depolarda' yaklasik 30 yil daha bekletiliyor.

0 yorum: