23 Nisan 2007 Pazartesi

Kuresel Isinma Olduruyor (19.04.06)

>

Kuresel isinma sadece iklim degisikliklerine yol acmiyor. Bu yuzden kutup ayilari gibi bazi hayvan turleri yok olma tehlikesiyle karsi karsiya. Iklim degisikligi ve kuresel isinmanin yarattigi etkiler nedeniyle Alaska'da buz kutleleri parcalaniyor ve inceliyor. Bolgedeki kutup ayilari bu buzullar arasinda boguluyor, hayatta kalabilenler ise giderek zayifliyor. Kutup ayilarinin bogulmaya baslamasi haberlerini saskinlikla karsilayan uzmanlar, "bugune kadar kutup ayilarinin bogulduguna pek rastlanmadi" diyor.



Guclukle yemek buluyorlar

Giderek zayiflayan hatta bogulmaya baslayan kutup ayilari, iklim degisikligi ve kuresel isinmanin cevre uzerindeki olumsuz etkilerine sadece kucuk bir ornek.Kutup ayilarinin ana beslenme kaynagi foklar. Foklari koklayarak bulan ve sessizce avina yaklasip su altindan cikmasini bekleyen kutup ayilari, kirilan buz parcalari yuzunden artik bu ana beslenme kaynagina guclukle ulasiyor.

Tehlikede olanlara dikkat

Ayilar, yemek umidiyle kirilan bir buz kutlesine ulasabilmek icin bazen 100 kilometre yuzmek zorunda kaliyor. Bu kadar uzun mesafeyi yuzmekte zorlandiklari icin de bogularak oluyorlar.Uzmanlar, kuresel isinmanin dogal hayat uzerinde buna benzer pek cok soruna yol actigini belirterek, nesli tukenmek uzere olan hayvanlara dikkat cekiyor.

0 yorum: