23 Nisan 2007 Pazartesi

Buzlara saklanmis 2 yeni dinozor

>ABD'li bilim adamlari Antartika'da iki yeni dinozor turunun fosillerini buldu. Fosillerden biri 200, digeri ise 70 milyon yasinda. Amerikali bilim adamlarindan olusan iki ayri grup, Antartika'da iki dinozor fosili kesfetti. Kitanin ilik ve yagisli bir iklime sahip oldugu donemde yasadiklari sanilan dinozorlardan birinin hizli hareket eden bir etobur, digerinin dev bir otobur oldugu tahmin ediliyor.



200 milyon yillik
Antartika'da ABD'deki Ulusal Bilim Vakfi'nin destegiyle calismalarini yuruten bilim adamlari, 70 milyon yillik fosile sahip etobur dinozorun, binlerce yildir Weddell denizinin dibinde yattigini, 200 milyon yasinda ve 30 metre uzunlugundaki otoburun kalintilarinin ise bir dagin tepesinde bulundugunu kaydetti.

Iki ayakli etoburlardan
James Ross adasi aciginda bulunan ve henuz adlandirilmayan 1 metre 80 santimetre uzunlugundaki etobur dinozorun cesedinin, oldukten sonra suruklendigi Weddell denizinin sig bolumunun dibine yerlestigi belirtildi. Etoburun kemikleri ve dislerinin, dinozurun diger yirticilarin yerkurenin baska bolgelerine gocmesinden sonra uzun sure Antartika'da yasayan iki ayakli etoburlardan oldugunu gosterdigi belirtiliyor.Bilim adamlari, otobur dinozorun fosilinin, Beardmore buzulu yakininda 3 bin 900 metre yuksekligindeki Kirkpatrick daginin tepesinde bulundugunu belirtti. Bolgenin, bir zamanlar yumusak bir nehir yatagi oldugunu ifade eden arastirmacilar, dinozorun, uzun boyunlu, dort ayakli ve bitki yiyen ilkel bir ''sauropod'' oldugunu soylediler.

0 yorum: