23 Nisan 2007 Pazartesi

Asya Kitasini Ciftciler Kurutuyor (18.04.2004)

>

Asya Kitasini Ciftciler Kurutuyor


Ortadogu’da su savaslari ve dunya su krizine dogru gidiyor derken, Asya kitasinda ciftcilerin yeni teknoloji ile su cekmeleri, kitaya buyuk bir su krizi esigine getirdi.



Modern su cekme yontemleri ile yuzlerce metre yerin derinligine inilmesi Asya kitasinda su kitligi yaratiyor. Mesela, bir nesil once, Hindistan’in Gujarat eyaletindeki ciftciler, sig su kuyulardan, deri kovalar kullanarak bogalarla su cekiyorlardi.

Simdiyse elektrikli pompalar kullanarak yerin 300 metre derininden cekebiliyorlar. Teknolojik gelisme harap edici sonuclara yol acmak uzere. Yeraltindaki rezervlerden cok fazla miktarda su kullanildi. Bu kullanim, rezervleri ve besledigi pompalari kuruttu ve nesillerdir islenen topraklar cole donusuyor.

Dunya’nin suyla ilgilenen onde gelen bilim adamlari giderek krizin haberlerini arttirdilar. Asya’da bu durum onumuzdeki on yillarda yaygin kitliklara yol acabilir diyorlar..

Pompa devrimi

Hindistan, pompa devriminden en cok etkilenen ulke. Kucuk ciftciler, petrol endustrisinden adapte edilmis teknolojiyi kullanarak tarlalarinin altindaki doymus katmanlari delerek 21 milyon su kuyusu yaratti.

Ciftciler her yil bir milyon adet su kuyusunu hizmete sokuyor. Bu kuyularin cogundan hukumetin tarimla ilgili otoritelerinin haberi olmuyor. Pompalar gece-gunduz, pirinc, seker kamisi ve sark yoncasi gibi, suya ac ekinleri suluyor.

Ancak bu buyuk ve duzene sokulmamis pompa ve su kuyusu artisi Hindistan’i kuraklik ile tehdit ediyor. Uluslararasi Su Yonetimi Enstitusu yetkilileri: "Bu kuyulari kontrol edebilmek icin bir yol yok. Ancak, bu balon patladiginda, Hindistan’in kirsal kesimi cok buyuk bir anarsi ile karsi karsiya kalacak."

200 km kup su

Hindistan ciftciliginin bicimini degistiren pompalar her yil 200 kilometre kup suyu yuzeye cikartiyor. Ancak bunun sadece kucuk bir kismi muson yagmurlari ile geri donuyor. Ayni "devrim "Asya’daki bircok ulkede de gerceklesti. Pakistan, Vietnam ve Kuzey Cin gibi su sikintisi ceken yerlerde milyonlarca su kuyusu ile degerli yeralti suyu yukari cekiliyor.

Cin’in tahil tarim ussu olan kuzey Cin Ovasi’nda her yil, yagmurun geri kazandirdigi sudan 30 kilometrekup daha fazla su cikartiliyor. Zemin suyu, ulke tahilinin %40’inin uretiminde kullaniliyor.

Cinliler, su sikintisinin ulkeyi tahil ithalatina bagimli hale getirecegi korkusunda. Vietnam gectigimiz on yilda tup su kuyularini dort katina cikararak bir milyon sayisina ulasti. Pakistan’in Pencap eyaletinde de ulke yiyeceginin %90’inin uretimini saglayan su tabakalari alcaliyor.

Milyonlarca kuyu kurudu

Hindistanli ciftciler yeni pompalar icin 12 milyar dolarlik yatirim yapti, ancak gittikce derinlige cekilen suya ulasmak icin daha derinler deliniyor. Hindistan’in elle kazilmis geleneksel kuyularinin yarisi ve milyonlarca sig su kuyusu kurudu.

Bir kilometreye kadar derine inen su pompalari mevcut elektrigin yarisini kullaniyor ve bu da eyaletlerde salgin boyutunda elektrik kesintilerine yol aciyor.

Hindistan’in citfliklerinin en az dortte birinin, su rezervlerinin normalden fazla somurulmesi ile sulandiginina isaret eden yetkililer, "Yuz milyonlarca Hindu, topraklarinin cole donustugune sahit olacak. Bazi bolgelerde ulasilabilir zemin suyu mevcudu onumuzdeki 5-10 yil icinde tukenebilir," diyor ve devam ediyor:

"Su duzeyinin alcalmasi, topraklarin ancak yarisinin sulanabilecegi anlamina geliyor. Guclu pompalari ve derin su kuyulari bulunan buyuk olcekli ciftciler, seker kamisi ve muz gibi suya ac ekinleri yetistirerek hala buyuk karlar sagliyorlar. Ancak yuzde 95’i kucuk ciftciler tarafindan acilan kuyular kurudu".

Bolgede su tablasi her yil 6 metre ya da daha fazla alcaliyor.

0 yorum: