23 Nisan 2007 Pazartesi

Cernobilin Getirdigi Felaket!

>Yirmi yil once bu ay Pripyat'ta yasam urpertici bir bicimde son buldu. 26 Nisan 1986'da henuz gun agarmadan, o donemde nufusu 50 bini bulan Pripyat'in 3 kilometre kadar guneyindeki Cernobil Nukleer Santrali'nin dort numarali reaktorunde patlama oldu. Bu patlamada 2 kisi yasamini yitirdi. Radyasyon zehirlenmesinden 28 kisi daha yasamini yitirecek ve kisa sure icinde olu sayisi 30'a yukselecekti. Binanin hurdaya donen iskeleti on gun boyunca yandi ve kuzey Ukrayna'da, guney Belarus'ta ve Rusya'nin Bryansk bolgesinde 142.000 kilometre karelik bir alana radyasyon yaydi. Bu, dunyanin yasadigi en korkunc nukleer kazaydi.

Hirosima'da yayilan radyoaktivitenin 400 kat fazlasina ulasan radyoaktif serpinti, yaklasik 300 bin kisinin evlerini terk etmesine neden olurken cocuklari etkisi altina alan bir tiroit kanseri salginini da tetikledi. Ve izleyen yillarda saglik ve temizlik giderleri, tazminatlar, uretkenligin azalmasi gibi ekonomik kayiplar yuz milyarlarca dolara ulasti.


Dort numarali reaktorun radyoaktivitesi son derece yuksek kalintilari, kazadan sonra hizla insa edilen -ve lahit olarak adlandirilan- mezarin altinda icin icin yanmaya devam ediyor. Beton ve celikten yapilan ancak aradan gecen yillarla giderek curuyen bu yapi artik her an cokme tehlikesiyle karsi karsiya ve bir digeriyle degistirme calismalari da baslamak uzere: Lahdin uzerine gecip tumuyle kaplayacak, stadyum buyuklugunde, kemerli bir yapi insa edilecek. Insa tamamlandiginda, harap olmus reaktor goz onunden kalkacak olsa da bolgede yasayanlarin akillarindan hicbir zaman cikmayacak. Cunku felaket yavas cekimde de olsa devam ediyor.


Bunlari Biliyor muydunuz?

Cernobil serpintisi Iskandinavya'nin kuzey bolumlerindeki Lapland'a kadar yayildi. Kuzey Kutup Bolgesi ve Avrupa kazadan dolayi onemli sorunlarla karsi karsiya kaldi. Rengeyiklerinin beslendigi kirlenmis likenler yuksek oranda radyoaktif Sezyum-137'nin insanlara gecmesine neden oldu. Ilk yil, et tuketimini onlemek icin bircok suru yok edildi . Uzmanlarin tahminine gore, rengeyiklerindeki Sezyum-137'nin Cernobil oncesi duzeye inmesi icin 20 yil daha gecmesi gerekiyor.

0 yorum: