23 Nisan 2007 Pazartesi

Kelebekler o kadar da ozgur degilmis

>Pieridae familyasina ait erkek kelebeklerin, ciftlestikleri disilere baska kelebeklerin yaklasmasini engelleyen bir koku surdugu belirlendi. Isvec'in baskenti Stockholm'deki Teknik Yuksekokul'da gorevli Johan Andersson, gorunumlerinden dolayi lahana kelebekleri olarak da adlandirilan -Pieridae- familyasina ait erkeklerin, ciftlestikten sonra eslerine metilsalisilat isimli kimyasali surdugunu soyledi. Metilsalisilat kokan disilere baska erkeklerin yaklasmadigini gozlemleyen Andersson, baska erkek kelebeklerin bu kokuyu bir saniye icinde algiladigini kaydetti.



Baska erkek yaklasmiyor
Andersson'a gore, kokunun iki olumlu yani bulunuyor: Koku sayesinde erkek kelebeklerin dollenmis disiye yaklasmiyor, ayrica disi de yumurtalarini birakana kadar rahatsiz edilmemis oluyor.

Tarima zararlari buyuk
Arastirma sonuclarinin kisa sure icinde zirai mucadelede kullanilacagini belirten uzmanlar, boylece belirli bir bolgede kelebeklerin uremesinin onune gecmeyi hedefliyor.Lahana kelebekleri familyasina ait cok sayida turun larvalari, lahana, kolza ve pancara zarar verdigi icin, tarim ilaclariyla bu turlerin yok edilmesine calisiliyor.

0 yorum: