23 Nisan 2007 Pazartesi

Depremi Tetikleyen Doga Olayi...

> Gunes Tutulmasi; Deniz Dibi Yer Kaymasi, Yer Sismesi ve Gelgitleri Tetikliyor…

1999 Golcuk depreminden uc gun once, Cinarcik kumsalinda kisiler guneslenirken, yuzerken, sular, 0.5 ile 1 metre denizin ortasina dogru cekildi. Sonra, arka arkaya 1 ile 1.5 metre yuksekliginde dalgalar gelip kumsali dovmeye basladilar. Dalgalar tum kumsali kaplamisti. Havlular, giysiler, cocuk oyuncaklari denize supurulmustu. Bunu goren kisiler karaya dogru kacistilar. Kisiler, once bunu uzaktan gecen bir geminin dalgalari sandilar. Oysa boyle bir gemi gecmemisti. Sonra denizalti diye yorumladilar; ancak denizalti yuzeyde dalga yapmazdi. Gercek suydu ki; olusan deprem oncesi tsunaminin ta kendisi idi. Bu olay, 3 gun sonra olan 17 Agustos Golcuk depremiyle birlikte Istanbul Avcilar’in yalnizca 4 km deniz icinde de gorulmustu. Benzer olay Istanbul depremiyle de beklenilecektir.

Deprem Oncesi Yer Kabarmasi

1999 Golcuk depreminin bir hafta oncesinde, Izmit Koyu’nu da icine alan 36 km yaricapli bir alanda, depremin tam dis odaginin yuzeydeki izdusumu uzerinde yer ciban gibi kabardi. Bu yer sisligi, deprem patlamadan once yaklasik 15 santime dek kabardi. Bunun sonucunda kalkan gibi alttan itilen deniz sulari, kiyi kesimindeki cay bahcelerini yavas yavas icine almaga basladi. Halk bu olayi uzun sure gozlemledi. Ancak sular yer sismesi surdugunden hic geri donmedi, hep ileri dogru kara icine ilerledi. Sonunda bir hafta icinde 7.5 buyuklugunde bir deprem oldu. Kiyi kesimindeki dolgu alanlarinda denize dogru gocmeler, kaymalar, ayrica depremle birlikte 1.5–2 metrelik supurgen dalgalar (tsunami) olustu. Bu beklenen bir olaydi.

Deprem Oncesi Deniz Dibi Yer Kaymalari Ile Supurucu Dalgalar

Yine 1999 Golcuk depreminden uc gun once, Cinarcik kumsalinda kisiler guneslenirken, yuzerken, sular, 0.5 ile 1 metre denizin ortasina dogru cekildi.

Kisiler durumu saskinlikla izlediler. Sonra, arka arkaya 1 ile 1.5 metre yuksekliginde dalgalar gelip kumsali dovmege basladilar. Dalgalar tum kumsali kaplamisti. Havlular, giysiler, cocuk oyuncaklari denize supurulmustu. Bunu goren kisiler karaya dogru kacistilar. Kisiler, once bunu uzaktan gecen bir geminin dalgalari sandilar. Oysa boyle bir gemi gecmemisti. Sonra denizalti diye yorumladilar; ancak denizalti yuzeyde dalga yapmazdi. Gercek suydu ki; olusan deprem oncesi supurgen (tsunami dalgasinin) ta kendisi idi. Cunku, Cinarcik’in 3 km’lik kiyi kusagindaki ortalama 100 metrelik derinlik, kuzeydeki Istanbul cukurunda birden bin 100 metrelik koca bir deniz yarina donusuyordu. Yar yamacinda askida kalan duraysiz deniz dibi topraklari, bolgede gerginligin artisi ile kopmus, sonra milyonlarca tonluk kutle biciminde deniz dibine cig gibi duserek, deniz dibi yer kaymasi sonucu supurgen dalga olusturmustu. Benzer olay, 3 gun sonra olan 17 Agustos Golcuk depremiyle birlikte Istanbul Avcilar’in yalnizca 4 km deniz icinde de gorulmustu.

Bu tur deniz dibi kaymalari ile olusan supurgen dalgalar oncesi, sularin cekilmesi ile geri gelmesi arasinda yalnizca 1 ile 5 dakikalik sure vardir. Benzer olay Istanbul depremiyle de beklenilecektir.

0 yorum: