23 Nisan 2007 Pazartesi

coplerin Dogada Kalma Sureleri

>Insanoglu gunumuzde tam bir tuketici .Dunde tuketici idi,ama simdi kullanilip atilan maddelerin fazlalasmasi ile dunyamiz yavas yavas copluge donmekte. Atilan maddelerin bizim icin fonksiyonu bitiyor. Ama onlar icin yeni bir surec basliyor. Zaman icersinde isi ,nem,bakteriler,isik,yagmur,soguk,sicak gibi faktorlerin yardimiyla coplerimiz bir takim kimyasal reaksiyon sonucu curuyerek yeniden dogaya donmektedirler.Atilan coplerin hepsinin dayanikliliklari farkli farklidir. Kimisi uc bes gun icerisinde dogaya karisirken kimi de asirlarca hic bozunmadan kaliyor. Kullanip ta attigimiz maddelerin curume surecleri hakkinda bir fikir sahibi olursak,cevre sagligimizi daha fazla dusunuruz.

CAM SISE(Yasam suresi:yaklasik 4000 yil )

Camin birlesiminde kum (SiO2), soda (Na2CO3), kirec tasi (CaCO3), dolamit (CaCO3.MgCO3),sodyum sulfat (Na2SO4) gibi maddeler vardir. Cam zaman icersinde cozunen ve fazla problem olusturmayan bir maddedir. Camin isidan ve asitlerden etkilenmemesi cozunerek dogaya karisma surecinin cok uzun olmasina yol acar.

IZMARIT(Yasam suresi:yaklasik 3 Ay )

Sigara,tutun ve selulozdan olusmaktadir. Seluloz ve tutun dogal maddelerdir. Onun icin curume suresi kisadir. Bilincsizce sokaga atilan bir izmarit ,isik yagmur ve mikroorganizmalarin etkisi ile en gec uc ay icerisinde dogaya karisir. Ancak sigaranin filtresi seluloz asetattan yapildigi icin curume suresi daha uzundur. Yaklasik 1-2 yil gibi.

KAGIT PARCALARI(Yasam suresi:yaklasik 3 Ay )

Kagit parcalarinin ana maddesi selilozdur. Bunlar yaklasik uc ay gibi bir zamanda dogaya karisir. Kagidin yapisinda nem fazla ise surec biraz daha uzamaktadir.Nem ve isik kagidin dogaya karisma surecini geciktirmektedir. Isik ve nem nem olmayan topraga kagit gomulse daha kisa surede topraga karisir.

CIKLET (Yasam suresi:yaklasik 5Yil )

Ciklet,dogal kaucuksentetik recine,seker,tatlandirici ve renklendirici maddelerden meydana gelir. Cikleti cigneme sirasinda seker ve tatlandirici maddeler agizdan besin olarak alinir. Atilan cikletin yapisindaki dogal kaucuk havanin oksijeni ile kisa surede bozunurken,sentetik recinenin bozunmasi uzun zaman alir. Mikroorganizmalarin dahi bunlari bozmasi uzun zaman alir.

TAHTA PARCALARI (Yasam suresi 15 Yil )

Agactan elde edilen tahta parcalarinin ana maddesi selulozdur.Tahta boyaliysa ,boyanin cozunmesinin uzunlugundan dolayi tahtanin dogaya karisma surecide uzuyor.

Buyuk parcalara nazaran kucuk tahta parcalari,daha kisa surede dogaya karisiyor. Kibrit copleri ise yaklasik alti ay gibi bir surede dogaya karismaktadir.

ALUMINYUM KUTU (Yasam suresi 10-100 Yil )

Yaklasik 200 mikron kalinliginda olan aluminyum kutularin ustleri teneke ve vernikle kapatilmaktadir. Teneke paslanarak yaklasik bir yil gibi bir surede dogaya karismaktadir. Aluminyum ise oksijen ve yagmurun etkisi ile yaklasik 100 yil icerisinde dogaya karismaktadir. Aluminyum kutularin dogaya karisma surecinin uzunlugunda dolayi aluminyum kutulari atmak yerine yeniden aluminyum uretimi icin kullanilmasi dogaya atmaktan cok daha uygundur.

PLASTIK SISE (Yasam suresi 100-1000 Yil )

Plastik siselerin yapisinda polivinil klorur (Halk arasinda PVC olarak bilinmektedir) ve polietilen (Halk arasinda PET olarak bilinmektedir) vardir.Bu plastik turleri kolay uretildigi ve uzun sure bozunmadan kaldiklari icin gunumuzde cok fazla kullanilmaktadir. Cevreye atilan plastikler ise havadan isi ve nemden etkilenmedikleri icin yuzyillarca dogada bozunmadan kalabiliyorlar. Cogu zaman onlari yakmak bile cozum olmuyor. Gunumuzde plastiklerin kolay curumesi icin yapilarina mikroorganizmalarin curutebilecekleri nisasta gibi maddelerin katilmasi calismalari devam etmekle birlikte kisa surede bozunan cevreci plastiklerde uretilmistir ve kullanima gecilmistir.

PLASTIK KARTLAR(Yasam suresi 1000 Yil )

Plastik kartlar genellikle PVC‘den uretilir. Bunlar gunluk hayatta telefon kartlari,master ve kredi kartlari vb. olarak kullanilmaktadir. Yuzyillarca dogada kalabilmesi belki ileride arkeologlar icin iyi bir belge olma ozelligini belirtebilir.


Eylull'ce:arkadaslar yasadigimiz dunya sadece bize ait degil.biz odunc aldik onu.sizden ricam geri donusum icin semtinizde kutular yoksa belediyenize bunlardan almak icin talepte bulunun..yanit gelmediyse israrla aramaya devam edin ta ki,bikip istediginizi verene kadar.haydi cevreci idocular

kaynak-kimya.com.tr

0 yorum: