26 Nisan 2007 Perşembe

Turkiye susuz kalacak

>
Turkiye Ziraatcilar Dernegi'nce hazirlanan Su Sorunu Raporu'nda, Turkiye'de kurakliga karsi hicbir stratejik plan yapilmadigi uyarisinda bulunularak, ''Turkiye, tehdidi gormuyor.

Kirmizi cizgiye dayandik, donusu olmayan yolun esigindeyiz'' denildi. Raporda, bir ulkenin su zengini sayilabilmesi icin kisi basina yillik 10 bin metrekup su tansiyeline sahip olmasi gerektigi belirtilerek, Turkiye'de kisi basina yillik su potansiyelinin yaklasik 3.500 metrekup oldugu kaydedildi.

Raporda, Turkiye'de barajlarda toplanan suyun ancak ucte birinin kullanilabildigi, sulamalarin yuzde 95'inin, israfa yol acan yuzey sulama yontemiyle yapildigi ifade edildi. Turkiye'de yirmi yillik kuraklik haritalarinin, yagislarda azalma ve kuraklikta artis gosterdigi kaydedilen raporda, bunun en buyuk nedeninin kuresel isinmaya bagli olarak dunya capinda faaliyet gosteren faktorler oldugu ifade edildi.

Su kaynaklari itibariyle su zengini ulkelerin ucte biri civarinda bir su potansiyeline sahip olan Turkiye'nin bu durum karsisinda, yer alti ve yer ustu sularini verimli kullanmaya yonelik onlemleri en kisa surede almasi, GAP bolgesinde programin cok gerisinde kalmis olan sulama yatirimlarini tamamlamasi, Konya Ovasi Projesi'ni hayata gecirmesi, barajlar, akarsular ve yer alti sularini etkileyen kirlilik faktorlerini en aza indirmesi, sulama idaresi konusundaki kaotik

ortama son verip merkezi bir su idaresi sistemi kurmasi ve su kaynaklarina sahip cikmasinin zorunlu olduguna dikkat cekildi. Raporda, ''Kirmizi cizgiye dayandik, donusu olmayan yolun esigindeyiz. Aksi takdirde, mevcut egilimler goz onune alindiginda, Turkiye halki en fazla 20 yil icinde, tarimsal urun rekoltelerinde
ciddi dususler, collesme, yetersiz beslenme ve icme suyu kitligi gibi sorunlarla karsi karsiya kalacak'' denildi.

0 yorum: