26 Nisan 2007 Perşembe

Sarisin, Esmer ve Kizil Mamutlar

>Simdiye dek koyu kahverengi tuylu olarak resmedilen mamutlarin aslinda insanlar gibi sarisin, esmer, kizil renkli tuyleri oldugu ortaya cikti.

Buz Cagi’nin bitimiyle soylari tukenen mamutlarin kara kahverengi renkli kurklu hayvanlar oldugu dusunulurdu. Ancak yeni bir arastirma, mamutlarin aslinda insanlar gibi ‘sarisin, esmer, kizil’ renkli tuylere sahip oldugunu gosteriyor. Mamutlara tuylerinin rengini veren genle, insan tuylerini rengini veren genler ayni cikti.


Sibirya’nin buzul collerinde bulunan 43 bin yillik fosiller uzerinde arastirma yapan bilim insanlari, donmus mamut kemiklerindeki DNA parcalariyla yeryuzunun baska bolgelerinde yasamis mamut fosillerini kiyasladi. Arastirmada mamutlarin iki ayri tipte sac rengini belirleyen Mc1r geni tasidigi anlasildi. Bu genin urettigi protein insanlar, fareler, atlar ve kopeklerin tuylerindeki renk farkliligini yaratiyor.


SACLARI INSANIN AKSINE KIRLASMIYOR

Mamutlardaki iki ayri tip gen, uc amino asitle ‘aktif’ veya ‘kismen-aktif’ olarak birbirlerinden ayriliyor. Mc1r geni ‘kismen-aktif’ olan mamutlar, acik renkli tuylere, ‘tam-aktif’ olanlar ise koyu renkli tuylere sahip oluyordu. Bilim insanlari mamutlarla memeli hayvanlarin genlerinin ayni mantikla calisip calismadigini sorguluyor. Arastirmayi yapan Leipzig Universitaet uzmani Holger Rompler, mamutlarin tuylerinin insanlarin aksine yaslanmayla beyazlamadigini ifade ediyor.


Mamutlar 10 bin yil once son Buz Cagi’nin bitimiyle yeryuzunden silinmisti. Mamutlarin dogal kosullarin zorlamasi ve insanlarin avlanmasi nedeniyle yok oldugu tahmin ediliyor.

0 yorum: