26 Nisan 2007 Perşembe

Ac Kutup Ayilari Birbirlerini yiyor

>Kuresel isinmayla buzsuz sezonun uzamasi kutup ayilarini ac birakiyor. Yem bulamayan kutup ayilari birbirlerini yemeye basladi.


ANCHORAGE - Kutup ayilari birbirlerini hakimiyet kurmak icin ve ureme donemlerinde one gecmek icin oldurebiliyor. Ancak, Alaska ve Bati Kanada’da 34 yil suren arastirmalarda, ilk kez kutup ayilarinin birbirlerini acliktan dolayi yedikleri gozlemlendi. Kutup ayilari normal sartlarda ayi baligi yiyerek besleniyor.

Arastirmayi yuruten U.S. Geological Survey Alaska Science Center uzmani Steven Amstrup, kutup ayilarinin birbirlerini yemesinin ender rastlanan bir durum oldugunu, son 34 yilda boyle bir hadisenin ilk kez yasandigina dikkat cekti. Arastirmacilarin tespit ettigi kutup ayilari arasindaki ilk hadise Ocak 2004’te meydana geldi. Kanada’ya bagli Herschel adasinda bir erkek ayi, bir magarada yakaladigi bir disiyi boynundan isirarak oldurdu ve yedi. Disi kutup ayilari erkeklerin yarisi kadar bir cusseye sahip.

KURESEL ISINMANIN HAYVAN DAVRANISLARINA ETKISI
Cevrececiler kuresel isinmadan buzullari eritmesinden dolayi kutup ayilanrin bu yuzyil sonuna dek soyunun tukenebilecegini vurguluyor. Cevreciler, yiyecek bulamayan ayilarin birbirlerini yemesinin soylarinin tukenme surecini daha da hizlaridaracaginin altini ciziyor. Alaska Conservation Solutions (Alaska Doga Koruma Cozumleri) dernegi baskani Deborah Williams, kutup ayilarini konu alan bir gazli icecek reklamini elestirerek, “Durum ciddi, kutup ayilarindaki degisimin sorumlulugu kuresel isinmada, onun sorumlulugu da insanoglunda” diye konustu.

Kaynak: Arastirma Polar Biology dergisinin internet sitesinde yayinlandi.

0 yorum: