26 Nisan 2007 Perşembe

Her Yil Bir Kus Turu Yok Oluyor

>.

Dunya’da halen 10 bin kus turu bulunuyor. Mevcut kus turlerinin tumu 1850’den sonra kesfedildi. Bunlar arasinda yaklasik 130 turun son 500 yilda yokoldugu dusunuluyor. Bilim insanlari her dort yilda bir, bir kus turunun soyunun tukendigini dusunuyor. Kuslarin yeryuzunden silinmesinin nedeni ise insanlarin tahrip edici etkisi.
Duke University’den Stuart Pimm, kuslarin turlerinin bilinenden cok daha hizli tukendigini savunuyor. Pimm’e gore, mevcut varsayimlar iki faktoru hesaba katmiyor: Ilk olarak, surekli yeni kus fosillerinin bulunmasi aslinda cok daha fazla kus turunun soyunun tarihte bir zamanlar tukendigini gosteriyor. Ikinci olarak, bilim insanlarinin soylarinin tukendigini kabul etmeye yanasmadigi bircok ‘izi bulunmayan’ kus turu var.

HER YIL BIR KUS TURU YOKOLUYOR

Pimm’in revize edilmis tahminine gore, her yil bir kus turu yeryuzunden siliniyor. Pimm, normal sartlar altinda her yil uc kus turunun yokolabilecegini, ancak kus koruma alanlari sayesinde bunun onlendigini de belirtiyor. Onceki yuzyillarda insanlarin yeni kitalara adim atmasi kuslarin silinmesinde etkili oldu. Yeni bir cografyaya adim atan insanlar ilk olarak kuslari olduruyor. Daha once, Pasifik Okyanusu’ndaki adalara yerlesenler ve Amerika kitasina ilk ayak basanlar bu bolgelerdeki kuslari yok etmisti.

INSANLARIN YIKICI ETKISI

Son yillarda kuslarin soyunu tuketen yine insanlarin dogada yarattigi tahribat. Dogal ortamlarin cesitli gerekcelerle tahrip edilmesi, yerlesime acilmasi ve kuresel isinma kuslarin ayakta kalmasini giderek zorluyor. Bilim insanlarinin tahminlerine gore, insan mudahalesi olmasaydi, salt dogal kosullarda her yuzyilda sadece bir kus turu yok olacakti.

Kaynak: NTVMSNBC



.

0 yorum: