26 Nisan 2007 Perşembe

Topragin Altindaki Renkli Dunya

>

Topragin Altindaki Renkli Dunya


Inanmasi guc ama topragin ici, uzerinden cok daha hareketlidir. Cunku toprak sadece, kum, kil ve tozdan ibaret degil. Topragin icinde cok sayida ilginc canlilar yasar.



Dunyamizda milyarlarca canli yasiyor: Hayvanlar, bitkiler, bakteriler, mantarlar ve protistler. Adini Yunanca "protistos" (her seyden once) sozcugunden alan protistler dunyasina, bakterilerden farkli olarak gercek bir hucre cekirdegine sahip olan tek hucreli canlilar veya mikroorganizmalar dahildir. Bunlar ornegin bazi yosunlar ve amiplerdir.
Tum bu canlilar karada yani toprakta, topragin uzerindeki caliliklarda, agaclarda ve sularda yasarlar. Ve milyarlarcasi da topragin karanlik dunyasinda yasam bulur. Toprak deyince eminiz akliniza solucanlar, salyangozlar, kirkayaklar ve bocekler de gelir. Tum bu hayvanlar bazi bakteriler, protistler ve mantarlarla birlikte gezegenimizin en onemli canlilaridir.

1 milyar bakteri

Verimli bir topragin ici yasam kaynar ve topraktaki yasam olmasaydi zaten, bitkiler icin yasamsal onem tasiyan besleyici maddeleri ureten toprak da olmazdi.

Topragin icinde tuneller acarak ya da surunerek ve eselenerek ilerleyen hayvanlarin topragin karismasina, havalanmasi ve iceriklerin yer degistirmesinde katkilari bulunur.

Mesela kostebeklerin, fareler ve solucanlarin hareketleri sayesinde, toprak gevseyip havalaniyor, humus artiyor ve toprak daha iyi su depoluyor. Solucanlar ve salyangozlar ise sumuksu bir madde salgilayarak topragin icinde topaklarin olusmasindan sorumlular.

Yaprak, cam agacinin igneleri ve diger olu organik maddeler ise bakteriler ve mantarlar tarafindan indirgeniyor. Fakat hayvanlar da bu indirgenisi, topragi karistirarak ya da bitki artiklarini cigneyerek hizlandirirlar. Boylece bakteriler hucrelerin iceriklerine daha kolay ulasirlar.

Yaklasik olarak 300 litrelik toprakta ortalama olarak 80 solucan, asagi yukari 300 tespihbocegi yasar. Bunlar daha hicbir sey degil, bunlarin disinda etrafi milyarlarca kirpiksi hayvanlarla cevrili bir milyon kadar yassi solucan dolasir.

Tabii ki bir milyar kadar da bakteriyi unutmamak lazim. Ayrica on milyar kadar anaerob, bir milyar mantar ve bir milyon kadar da yosun hayat veriyor topraga.

Eger 300 litrelik topragimizin yakininda rastlantisal olarak bir de karinca yuvasi bulunsaydi, tum bu canlilara yaklasik olarak 400 karincayi da ilave etmek zorunda kalirdik. Gordugunuz gibi kucucuk bir toprak parcasinda bile milyarlarca canli yasiyor!

0 yorum: