26 Nisan 2007 Perşembe

Kendi ‘enerjisiyle’ Kavrulan Kent: Gussing

>

Avusturya’nin 4 bin 500 nufuslu Gussing kasabasi, tum kentsel enerji ihtiyacini yenilenebilir kaynaklardan sagliyor.

GUSSING - Gussing’te bulunan Avrupa Yenilenebilir Enerji Kaynaklari Merkezi Direktoru Reinhard Koch, kasabanin enerji bakimindan butunuyle ozerk hale geldigini, gereksiniminin yuzde 100’unu yenilenebilir kaynaklardan sagladigini belirtiyor. Yenilenebilir enerjiler, petrol, gaz, komur gibi fosil yakitlarin aksine; su, gunes, ruzgar, bitki gibi dogal kokenli tukenmeyen kaynaklardan olusuyor.



Koch, “Gussing bolgesinin yenilenebilir enerji kaynaklarina yapilan yatirimlar sayesinde ekonomik bir canlanma yasadigina da dikkat cekiyor: “Bu kent 15 yil once Avrupa’nin en yoksul bolgelerinden biriydi. Gussing’liler is bulmak icin goc ediyordu. Simdilerde ise yeni enerji teknolojilerinin odak noktasinda”. Koch yatirimlari, “Bugun yenilenebilir enerji teknolojisi konusunda Avrupa’nin diger bolgelerinden birkac yil ondeyiz” diye tanimliyor.


HUKUMETLERIN ENERJI POLITIKALARI SUREKLILIK GOSTERMELI
Avusturya hukumetleri enerji yatirimlarinda sureklilik gostererek bolgeye 35 yeni enerji uretim tesisi kurdu. AB’nin destekledigi plan uyarinca, ilk tesisler organik maddelerin islenmesi, bitkisel ve hayvansal atiklarin isi, elektrik ve biyodizel uretimde kullanilmasi konularinda uzmanlasiyordu. Sicak su elde etme ve isinma amaciyla termik ve fotovoltaik gunes santralleri tesis edildi. Bolgede guclu ruzgarlar esmedigi icin ruzgar enerjisi kullanilmiyor.


YENILENEBILIR ENERJI KENTI ISITIYOR
AB Yenilenebilir Enerji Kaynaklari Merkezi uzmani Daniela Augustin de, ahsabin gaz haline getirilerek elektrik enerjisine donusturuldugu santralin, dunyadaki tek ornek oldugunu belirtiyor. Santral, kasabanin isitilmasi ve elektrik sebekesinin beslenmesinde kullaniliyor. Santral, yillik elektrik ihtiyaci 2 megawatt olan Gussing kasabasinin tum ihtiyacini karsiliyor. Ayni zamanda kentin yillik 4.5 megawatt isi ihtiyacini karsilayan santralin uretim maliyeti mazottan yuzde 30 ucuza geliyor. Koch, “Her yil isinma icin 70 milyon, elektrik icin 28 milyon KW/saat enerji uretiyoruz. Yillik biyodizel uretimimiz de 8 bin ton” diye konusuyor.

0 yorum: