26 Nisan 2007 Perşembe

Sise Suyu Alirken...

>ANKARA - Dunyada tuketimi giderek artan ve 1999’a oranla 2004’te ikiye katlanarak 154 milyar litreye ulasan sise suyu, cevre icin pahali bir bedel haline gelmeye basladi.

Amerikan Earth Policy Institute’un arastirmasina gore, sanayilesmis ulkelerde cogunlukla musluk suyundan daha saglikli olmayan kaynak suyu, siselemek icin harcanan enerji, dagitim ve ambalajinin yeniden kazanimi icin yapilan islem goz onune alindiginda, musluk suyundan 10 bin kat pahali hale geliyor.

ABD’DE BENZINDEN PAHALI
Sise suyunun litresinin 2,5 dolarlik fiyatiyla benzinden daha pahali oldugu belirlenen arastirmada, ABD’lilerin 2004’te 26 milyar litre ve kisi basina gunde 25 cl ile en cok sise suyu tuketenler oldugu ortaya cikti. ABD’lileri 18 milyar litreyle Meksikalilar, 12’ser milyar litreyle de Cinliler ve Brezilyalilar izledi.

Kisi basina tuketimdeyse Italyanlar 184 litreyle birinci sirada gelirken, 169 litreyle Meksikalilar, 164 litreyle Birlesik Arap Emirlikleri vatandaslari, 145’er litreyle Belcikalilar ve Fransizlar bunu takip etti. Sise suyuna talep, gelismekte olan ulkelerde de artti. Talep, 1999 ile 2004 arasinda ozellikle Hindistan’da 3 kat ve Cin’de de 2 kat artti.

SISELEME ICIN PETROL KULLANILIYOR
Suyu siselemekte kullanilan ve ham petrolden uretilen polietilen tereftalat (pet) maddesi icin, sadece ABD yilda 1,5 milyon varil ham petrol harcarken, bu miktar 100 bin otomobilin bir yillik yakit harcamasina denk geliyor. Tum dunyada pet sise uretimi icin kullanilan plastik, 2,7 milyon tonu buluyor.

ATIK SORUNU
Bununla birlikte ortaya atik sorunu da cikiyor. Yeniden kazanim konusunda incelemeler yapan Container Recycling Institute’un verilerine gore, ABD’de kullanilan pet su siselerinin yuzde 86’si yeniden kazanilmadan cope gidiyor. Pet siselerin dogada tamamen yok olmasi icin bin yila yakin bir sure gerekiyor

ICME SUYU SEBEKESINI DE ETKILIYOR
Buyuk olcekli sise suyu uretimi, zaman zaman icme suyu sebekesininde azalmasina ve Hindistan’da Coca Cola fabrikasinin Dasani suyunu uretimi sirasinda 50 koyun susuz kalmasi gibi durumlara da neden olabiliyor.

kaynak:ntv msnbc

0 yorum: