26 Nisan 2007 Perşembe

Doga icin sikayet dilekcesi nasil yazariz...?

>DILEKCE HAKKI

Cevre konusunda ilgili makamlara dilekce yazarak cevre ile ilgili olumsuzluklarin duzeltilmesini istemek her Turkiye Cumhuriyeti Vatandasi'nin hem hakki, hem de odevidir. Anayasamizin 56. maddesi, "Cevreyi gelistirmek, cevre sagligini korumak ve cevre kirlenmesini onlemek Devletin ve vatandaslarin odevidir"; diyerek, cevre koruma konusunda vatandaslara da sorumluluk yuklemistir.

Anayasamizin, dilekce hakkini duzenleyen 74. maddesinde, "Vatandaslar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve sikayetleri hakkinda, yetkili makamlara ve Turkiye Buyuk Millet Meclisi'ne yazi ile basvurma hakkina sahiptir. Kendileriyle ilgili basvurmalarin sonucu, dilekce sahiplerine yazili olarak bildirilir"denilmektedir.

Doga dostu vatandaslarin cevrelerinde gordukleri doga aleyhine uygulamalarla mucadele etmelerinin ilk ve en basit adimi, ilgili makamlarin, Anayasa ve 3071 sayili Dilekce Hakkinin Kullanilmasina Dair Yasa ile guvence altina alinmis bir hak olan dilekce yolu ile uyarilmasidir. Dilekce yazarken dikkat edilmesi gereken onemli konularin basinda, dilekcenin muhatabinin dogru secilmesine dikkat etmek gelmelidir. Sozkonusu alan belediye sinirlari icinde ise dilekce belediyeye, sit alaniysa Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurulusu'na / Kultur Bakanligi'na, Milli Park, Tabiati Koruma Alani, Av-Yaban Hayati Koruma Alani gibi Orman Bakanligi'nca korunan alanlarin statusunden birine sahipse Milli Parklar ve Av-Yaban Hayati Genel Mudurlugu'ne, Ramsar, Bern Sozlesmeleri kapsaminda korunan bir alansa ya da Cevre Yasasi'na aykiri bir uygulama varsa Cevre Il Mudurlugu'ne / Cevre Bakanligi'na, gonderilmelidir. Ayni dilekcenin birden fazla kuruma gonderilmesi daha etkili olmasini saglayabilir. Ornegin, belediye sinirlari icinde belediyeye gonderilen dilekcenin ilin valiligine ya da ilcenin kaymakamligina da gonderilmesi birden fazla makamin dikkatini cekecektir. Ilgili kamu kurum ve kuruluslari yanisira cevre ile ilgili dernek ve vakiflar, yerel ve ulusal basin, meslek odalari, siyasi partiler gibi orgutlere dilekce gondererek konuyu genis bir tabana yaymak, hem konuya kamuoyunun dikkatini cekecek, hem de basari sansini arttiracaktir.

Dilekcenin kime / kimlere yazilacagina karar verildikten sonra, sade ve anlasilabilir bir icerikle olayin ozu ve istem belirtilmelidir. Dilekceyi yazan cevre dernegi vb. bir kurumsa kendisini tanitmasi, amaclarindan bahsetmesinde fayda vardir.

Dilekcede isteme konu olan alan net bir sekilde tanimlanmali, bilinen bir koruma statusu varsa (Milli Park, Tabiati Koruma Alani, Dogal Sit, Ozel Cevre Koruma Bolgesi, Ramsar Alani, vb.) belirtilmeli, biliniyorsa hangi yasa ve yonetmeliklerin ihlal edildigine deginilmeli, sikayet edilen uygulamanin ekolojik zararlarina dikkat cekilmeli, istem ve dilekceye yasal suresi icinde cevap istendigi acik bir sekilde belirtilmelidir.

Dilekceye, dilekceyi yazanin adi, unvani, acik adresi ve diger iletisim bilgileri de eklenmelidir.

Dilekce metnine eklenmesinde fayda olan ekler varsa eklenmelidir. Sikayete/isteme konu olan alanla ilgili tezi destekleyebilecek fotograf, harita, diger bilgi ve belgeler dilekceye eklenebilir.

3071 sayili yasanin 7. maddesinde, "Turk vatandaslarinin kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve sikayetleri konusunda yetkili makamlara yaptiklari basvurularin sonucu veya yapilmakta olan islemin safahati hakkinda dilekce sahiplerine en gec iki ay icinde cevap verilir. Islem safahatinin duyurulmasi halinde alinan sonuc ayrica bildirilir" denilmektedir. Sure konusunda tartisamaya neden olmamak icin dilekcede mutlaka tarih olmalidir. Dilekcenin yazildigi tarihin yanisira kamu kurumuna ulastigi tarih de evrak kayit numarasi da dilekcenin takibinde onemli oldugundan, ilgili kurumdan ogrenilmelidir. Dilekceye iliskin alinda belgesi, vb. belgeler varsa saklanmalidir.

Yasal suresi olan 60 gun icinde cevap alinamayan dilekceler ayni makama tekrar yazilabilecegi gibi, Turk Ceza Yasasi'nin 230. maddesi uyarinca dilekceye zamaninda cevap vermeyenlerle ilgili Cumhuriyet Savciligi'na suc duyurusunda bulunulabilir.

Dilekce ile sonuc alinamazsa, dilekce daha ust makamlara yazilabilecegi gibi suc unsuru varsa Cumhuriyet Savciliklarina suc duyurusunda da bulunulabilir.

Dogaya duyarli vatandaslarin cok kisa zaman ayirarak yazabilecekleri bir dilekce doga korumacilikta onemli kazanimlar saglayabilir. Doga korumacilikta dilekcenin bir hak oldugu kadar anayasal bir odev oldugu, dogaya zarar veren uygulamalarda temel savunma araci oldugu her zaman hatirlanilmalidir.

0 yorum: