26 Nisan 2007 Perşembe

Kurumus Topraklar Kuraklik Belirtisi

>

Kurumus Topraklar Kuraklik Belirtisi


Iklim bilimciler kuraklik ve su baskinlarinin aylar onceden tahmin edilebilecegini dusunuyor. Atmosfer cok karisik oldugu icin, boyle bir tahmini bir haftadan daha once yapmak genellikle imkansizdir. Ancak Dunya’nin havasi konusunda rehberlik yapan bazi gizli etkiler var. Ornegin dogu Pasifik’teki su sicakliginin degisimi, El Nino diye adlandirdigimiz, kuresel iklimdeki buyuk donusten aylar once gerceklesmisti.



NASA’dan Randal Koster arastirmacilarin, kitalarin ortasinda, topragin nemindeki kolay farkedilemeyecek degisikliklerin gelecek kuraklik ve su taskinlarini haber verebilecegi bir dizi "onemli nokta" belirledigini acikladi.

Var olan kani, bulut ve yagmurlari yaratan su buharinin ana kaynaginin, genellikle topraktan buharlasan su oldugu yonunde. Topragin kuruma duzeyi arttikca kuraklik riski de artiyor.

Oldukca yas topraklar gelecekte olusabilecek guclu yagislarin belirtisi olabilir. Bu onemli noktalarda topragin nemi ile yagislar arasinda onemli bir iliski oldugu dusunuluyor.

Ancak bu metod her bolgede ise yaramayacak. Kiyi seridindeki bolgelerde nemin buyuk bir bolumu okyanustan buharlasiyor ve colun topraklarinda nadiren yagmur olusturacak kadar nem bulunuyor. Ancak diger bolgelerde, ozellikle yas ve kuru iklimler arasindaki gecis bolgelerinde, topraktan gerceklesen buharlasma butun farki yaratabilecek.

Kuresel Kara Atmosferi Baglanti Deneyi (GLACE) adli girisim, 12 iklim modelleme takimindan, toprak nemi etkisinin en guclu oldugu bolgelerin haritasini cikarmasini istedi.

0 yorum: