26 Nisan 2007 Perşembe

Doga (24.06.2006)

>

Doga


Erotik sakima sayesinde iri yumurta

Bir kus ne kadar uyarici bir sakima dinlerse o kadar iri yumurta yumurtluyor. Ancak sakimanin cinsiyet uzerinde etkisi yok. Uyarici otuslerin etkisi ozellikle de kanaryalarda cok belirgin diyor Londra Universitesi ve Max-Planck Davranis Fizyolojisi Enstitusu bilim adamlari. Ayrica disi kuslar etrafta hic erkek kus bulunmamasina ragmen ciftlesme pozisyonuna girmisler.



Uyarici muzik dinlemeyen kuslarin yumurtalari daha kucuk oluyor diyen bilim adamlari, erkek kusun kizisma otuslerinin disi kuslar uzerindeki etkisini ogrenmek icin 45 kanaryayi incelemisler.

Arastirmacilarin hedefi bu baglantiyi dogal ortamda da kanitlayabilmek. Bununla birlikte erotik otusun civcivlerin cinsiyeti uzerinde etkili olmadigi gorulmus. Normalde buyuk yumurtalardan erkek kanarya kusu cikmakta.

En cirkin koyun araniyor!

Asiri kivircik ve kecelesmis postlu koyunlarin genlerinde hatalar var. Avustralyali arastirmacilar simdi bu genleri saptayip, daha parlak ve yumusak yunlu koyunlar yetistirmek istiyorlar.



Avustralyali bilim adamlari kitanin en cirkin merinos koyununu ariyorlar. Bulduklari zaman yununun kalitimini inceleyerek yun kalitesini iyilestirecekler. Bunun icin arastirmacilarin kecelesmis ve cok kivircik postlu bir koyuna ihtiyaclari var. Yunu kullanilmayacak kadar kotu olan koyundaki hatali genin bulunmasi zor olmaz diyen Adelaide Universitesi’nden Phil Hyde, bu tur koyunlarin yetistirilmemesi halinde yun kalitesinin onemli olcude artacagina inaniyor.

Genetik degisimden gecirilen koyunun yunu daha elastik, daha parlak ve daha kolay dokunabilir olacak. Kaliteli bir yunun, yapay iplikle rekabette buyuk avantajlari beraberinde getirecegi tahmin edilmekte. Avustralya’daki yun endustrisi yillardan beri yapay iplik endustrisiyle buyuk bir rekabet icinde.

Atlantik’te yeni bir balina turu


Atlantik’in Amerika sahillerinde yeni bir cekic basli kopekbaligi turu bulundu. South Carolina Universitesi biyoloji profesoru Joe Quattro tarafindan kesfedilen yeni tur daha once siniflandirilmamis. Yeni tur tarakli cekic baligina benziyorsa da genetik acidan farklilik gostermekte diyor arastirmaci. Quattro, yeni kopekbaligi turunun tehdit altinda bulundugundan endiseli ve ozellikle de disileri icin ozel koruma yasalarinin cikarilmasini onermekte. Dunya genelinde 450 farkli kopek baligi turu bulunmakta.


Alerji yapmayan kedi onumuzdeki yil piyasada


Alerjisi oldugu icin evinde kedi besleyemeyen kedi severler icin iyi haber. Amerikali bilim adamlari kisa bir sure once alerji yapmayan ilk kedileri tanittilar. San Diego’daki Allerca biyoteknoloji kurulusu ilk orneklerini 2007 yilinda satisa sunacak. Genetik degisimden gecirilen kedilerde, kedilerin tuylerinde ve tukuruklerindeki proteini ureten gen bulunmuyor. Firmadan yapilan bir aciklamaya gore gelisme, "Lifestyle" ev hayvanlarinin henuz baslangici. Firmanin alerji yapmadigina dair garanti verdigi kedi, yaklasik olarak 3100 Euro’dan satilacak. New York Daily News gazetesine konusan firma yoneticisi Megan Young, 2009 yilindan itibaren her yil 10.000 alerji yapmayan kedi uretecegiz diye konustu.

0 yorum: