26 Nisan 2007 Perşembe

Kuraklik Anadolu'nun da Sorunu!

>Turkiye artik daha az yagis aliyor. Yagislarda, uzun yillar ortalamasina gore yuzde 5, onceki yila gore ise yuzde 10.9 oraninda azalma var. Bazi bolgelerde dikkat cekici oranda collesme yasaniyor. Goller bolgesi olarak bilinen Konya havzasindaki Aksehir Golu kurudu, Beysehir ve Meke gollerinde sular hizla cekiliyor. Dunyada 250 milyon kisi dogrudan, 1 milyar kisi de dolayli yoldan collesmenin etkisini hissediyor. Dunyanin icme suyu arzi 1950`den bu yana ucte iki oraninda azaldi.

Her yil 12 milyon kisi su kitligi ve kirli icme suyu nedeniyle oluyor. Dunyadaki her alti kisiden biri temiz icme suyundan mahrum. Tarim arazilerinin yuzde 70`i kuraklik tehlikesiyle karsi karsiya.

Yagislar azaliyor

Turkiye de, kelimenin gercek anlamiyla giderek collesiyor. Eskiden su zengini olan Anadolu artik su fakiri, kurak iklim kusagina girmeye aday bolgelerden biri.
2005 yilinda yagislar, uzun yillar ortalamasina gore yuzde 5, onceki yila gore ise yuzde 10.9 oraninda azaldi.

Ege ve Marmara haric

Ic Anadolu Bolgesi en az yagis alan bolgelerin basinda geliyor. Ic Anadolu`da alti ayda dusen yagis, gectigimiz yilin ayni donemine gore yuzde 5.5 oraninda azaldi.

Akdeniz, Dogu Anadolu, Guneydogu Anadolu ve yagislariyla unlu Karadeniz bolgelerinde de yagis miktari giderek azaliyor.

Goller bolgesi kuruyor

Goller bolgesi olarak bilinen Konya havzasindaki Aksehir golu kurudu. Beysehir ve Meke gollerinde sular hizla cekiliyor. Hotamis ve Akgol tamamen kurudu, bazi sulak alanlar camur haline geldi.

Kuraklik nedeniyle Konya`daki barajlarda su seviyesi son 72 yilin en dusuk duzeyine indi. Havzadaki binlerce kacak kuyu, sulak alanlarin kurumasina, kuslarin ulkemizi terk etmesine yol aciyor.

Tarimsal sulamadaki yanlisliklar da Ic Anadolu bolgesini collesmeye dogru surukluyor. Uzmanlar, sulamaya sinirlama getirilmesini, agaclandirmaya onem verilmesini ve cevre kirliliginin onlenmesini istiyor.

0 yorum: