26 Nisan 2007 Perşembe

Pil...

>PIL/AKU KULLANIMI ve ATIK PILLER ILE AKULERIN ZARARLARI

Evlerde, isyerlerinde, ulasimda ve sanayide onemli miktarda pil kullanilmaktadir. Piller, motorlarda, elektronik cihazlarda, saatlerde, kameralarda, hesap makinelerinde, isitme aletlerinde, kablosuz telefonlarda, oyuncaklarda v.b. yerlerde genis bir kullanim alani bulmaktadir. Son yillarda artan pil kullanimi insan sagligi ve cevre icin potansiyel tehlike olusturmaktadir. Dolayisiyla kullanilmis pillerin tehlike olusturmamasi icin ayri toplanmasi, tasinmasi ve geri kazanilmasi gerekmektedir. Ayrica pillerdeki tehlikeli ve zararli metallerin azaltilmasi da zaruri bir konudur.

Avrupa ve Amerika’da bir kisi normalde yilda 2 adet dugme pili, 10 adet normal (A, AA, AAA, C, D, 9-V) pil kullanmaktadirlar. Almanya’da kisi basina yillik pil tuketimi 11 adettir. A.B.D., Avrupa ulkeleri ve Turkiye’de agirlikli olarak alkali piller ve karbon-cinko piller kullanilmaktadir. Almanya’da 1996 yilinda 857 milyon adet aku ve pil satildi. Bunlarin %82’i (23.000 ton) karbon-cinko ve alkali pillerdir. 83 milyon adet (3.500 ton) yuksek oranda tehlikeli zararli madde iceren pil satilmistir. Amerika’da 1992 yili verilerine gore 2.82 milyar adet karbon-cinko ve alkali pil satilmistir.

Almanya gibi ulkelerde pil kullanan herkes pillerin cevreye zarar vermeden uygun sekilde geri kazanilmasindan sorumludur. Atik piller emniyetli sekilde kullanilmali, paketlenmeli, depolanmali, toplanmali, tasinmali ve bertaraf edilmelidir. Atik pillerde cope atildigi zaman hava, su ve toprak kaynaklarini kirletir.










Turkiye’de tuketilen pil turleri belirlenmelidir. Ozellikle civali ve kadmiyumlu pillerin ulkeye girisinde sinirlamalar getirilmelidir. Ithalatci firmalar bu konuda onceden uyarilmalidir. Kullanicilar (ozellikle hastaneler) bu konuda bilgilendirilmelidir. Geregini yerine getirmeyenler cezalandirilmalidir.

Aku ureticileri kesinlikle bayileri vasitasiyla akuleri geri kazanmali ve cevreye zarar vermeyecek hale donusturmelidirler. Bu konuda ilgili aku ureticileri ile toplantilar yapilip geregi devreye girdirilmelidir.

Bunlarin ulkede kullanimim sinirlandirilmalidir. Istanbul’da pil tuketimi yilda 5 milyon ile 18 milyon adet arasinda degismektedir. A.B.D.’de yilda tuketilen pil miktari 3 milyardir. Bu pillerin %75’i Alkali pillerdir, %15’i cinko karbonlu pillerdir. Nikel-kadmiyumlu piller %1 oranindadir. Il belediyelerinden baslanarak pillerin ayri toplanmasi saglanmalidir. Bu konuda belediyeler asagidaki calismalari yapabilirler.

- Pillerdeki civa, kadmiyum ve kursun gibi zehirli agir metaller konusunda halki bilinclendirmek .

- Pillerin ayri toplanmasini saglamali. Kirmizi renkli pil kutulari ile pil toplama merkezleri olusturmak.

- Vatandaslarin pilleri nasil ayri toplayacaklari konusunda bilgilendirmek.

- Kirmizi renkli pil toplama araclari olusturmak.

- Pil toplama islemini Illerin geneline yayginlastirilmali.

- Pillerin depolama alanlarinda ayri ozel hucrelerde depolanmasi saglanmak.

- Medya’ya piller konusunda bilgi verilmek.

- Pillerin tehlikeli madde (civa,kadmiyum ve kursun gibi) icerdigini gelisi guzel kullanilmamasi gerektigini anlatmak.

- Akmis pillerin cok tehlikeli oldugunu, eldivensiz dokunulmamasi gerektigi ve ellerin mutlaka yikanmasi gerektigi ogretilmek.

- Pillerin tehlikeli madde icermesi sebebiyle dille kontrol edilmemesi gerektigi kamuoyuna duyurulmak.

0 yorum: