26 Nisan 2007 Perşembe

Kuzey Kutbu’na ‘Nuh’un Ambari’

>Norvec hukumeti ve Dunya Tarim Fonu tarafindan yapilan ekoloji deposunda, insanligi yok edebilecek nukleer veya dogal felaketlere karsi tum bitkilerin tohumlari saklanacak.


OSLO - Gelecek yilin Eylul ayinda hizmete sokulacak ambarda dunyanin dort bir kosesinden toplanan 3 milyon cesit tohum muhafaza edilecek. Dondurularak saklanacak tohumlar, binlerce yil bozulmadan kalabilecek.

Norvec hukumeti ve Dunya Tarim Fonu tarafindan yapilacak, ambar Kuzey Kutbu’nun tam ortasinda Norvec’e ait Svalbard takimadasinda bir dagin icine insa ediliyor. Dunya Tarim Fonu’ndan yapilan yazili aciklamaya gore, ‘Nuh’un Bitki Gemisi’ olarak adlandirilan ambar, temel gida maddeleri uretimine imkan veren bitkilerin herhangi bir buyuk felaket nedeniyle yok olmasini onleyecek.


‘KIYAMET SIGINAGI’
Nukleer savas, dogal felaketler veya kazalar yuzunden buyuk tahripkar hadiselerin meydana gelebilecegi hatirlatilan aciklamada, Kuzey Kutbuna insa edilecek ambarin, felaketlerin yok edecegi bitkilerin yeniden yetistirilmesine imkan saglayacagi kaydedildi.

Ambar, tohumlari gercekten koruyabilmek amaciyla, daima buzla kapli toprak tabakasinin altinda, dagin icinde insa edilecek, zirhli kapilar ve bir metre kalinligindaki beton duvarlarla kusatilacak.

Dondurularak saklanacak tohumlar, bu sayede yuzlerce, hatta binlerce yil bozulmadan kalabilecek.

Ambar, gelecek yilin Eylul ayinda hizmete sokulacak. Ambarda dunyanin dort bir kosesinden toplanan 3 milyon cesit tohum muhafaza edilecek.


Kaynak:ntvmsnbc

0 yorum: