26 Nisan 2007 Perşembe

Biyo-Dizel, Etanolden Daha Cevreci Cikti

>Etanol ve biyo-dizelin uretimin surecinde cevreye verilen zarari arastiran uzmanlar, biyo-dizelin cok daha cevre dostu oldugunu ortaya koydu.

Etanol misirdan, biyodizel soya fasulyesinden uretiliyor. Her iki biyo-yakit turu de cok yuksek miktarlarda bitkisel yag uretimini gerektiriyor. Tarimda ayrica bir biyo-yakit sektorunun acilmasi, binlerce hektarin bu yaglarin uretimine adanmasi demek. Bitkisel yag uretiminde kullanilacak tarimsal makineler, bocek ilaclari gubreler de isin isine girince, biyo-yakitlik yag tarimi da oldukca maliyetli ve cevreye zararli bir sektore donusuyor. Kimi uzmanlar, biyo-yakitlarin uretiminde ortaya cikan sera gazinin benzinden kurtarilana esit olacagini iddia ediyor.


ABD’nin onemli arastirma merkezlerinden University of Minnesota ekoloji profesoru David Tilman, etanol ve biyo-dizelin uretiminde aciga cikan sera etkisini hesapladi ve bunu benzinin yarattigi sera etkisiyle kiyasladi. Misirozu bazli etanolun, sera etkisini benzine oranla yuzde 12 azalttigi ortaya cikti. Buna karsilik, biyo-dizel mevcut dizel yakita gore sera etkisini yuzde 41 azaltiyor.


IKISI DE BENZINDEN DAHA TEMIZ

Biyo-dizelin yakita donusturulurken distilasyondan gecmemesi onudaha temiz kiliyor. Ayrica biyo-dizelin hammaddesi soya fasulyesinin uretiminde misira gore cok daha az gubre ve antibiyotik kullanilmasi toplam sera etkisinin dusmesini sagliyor.

Dolayisiyla etanol uretim surecindeki tarimsal kirlenmeden dolayi cevreye daha fazla maliyet birakiyor. Ancak iki tip biyo-dizel de benzinden daha az zararli. Biyo-yakitlar benzine en ciddi alternatif olarak gosteriliyor. Ancak, otomobillerde ve diger enerji tuketen makinelerde biyo-yakitlarin kullanima gecmesi yillar alacak. Biyo-yakitlar simdilik Dunya’nin buyuyen yakit ihtiyaciyla kiyaslandiginda sadece damla kadar yer tutuyor.


TARIMSAL BIYO-YAKIT MANTIKLI DEGIL

Tilman’in arastirmasina gore, dunyanin en buyuk misir ureticilerinden ABD tum hasadini etanole ve tum soya fasulyesi hasadini biyo-dizele tahsis etse dahi, uretilen biyo-yakitlar ABD’nin benzin ihtiyacinin sadece yuzde 5’ini karsilayabilir.

Bu arada, ortaya cikacak yiyecek kitligi da cabasi. Arastirmayi yuruten Tilman konuyla ilgili sunlari soyluyor: “Bu iki yakit turu de ne olursa olsun kucuk oyuncular olarak kalacak, yeryuzunde zaten kimi bolgelerde kitlik seviyesinde olan tarimsal uretimi yakit uretimine feda etmek pek de mantikli gozukmuyor.”


2030’DA TUM IHTIYACIN YUZDE 30’UNU KARSILAR

Tilman’a gore, uzun vadeli cozum etanolu tarimsal olmayan, ornegin otlar veya tahtadan uretmek. Biyo-yakitlarda, hem uzun vadeli uretilebilmesi, hem de uretim asamalarinda cevreye daha az zarar veremesi nedeniyle seluloz bazli yontemler tercih edilecek. ABD Enerji Bakanligi’nin yakin zamanda bir raporunda da, seluloz-bazli etanolun ABD’nin 2030’daki benzin ihtiyacinin yuzde 30’unu karsilayacagini one suruyor.

0 yorum: