26 Nisan 2007 Perşembe

Borneo’da renk degistiren yilan

>Guneydogu Asya’nin Borneo adasinda, uzerinde surundugu ortama gore renk degistiren bir yilan turu kesfedildi.

CAKARTA - Doga uzmanlari su yilanini su doldurduklari kovada rastlanti eseri buldu. Yilanin sadece irmak kenarlarinda yasadigi dusunuluyor. Borneo adasinda bulunan Betung Kerihun Ulusal Parki’ndaki Kapuas irmaginda yasayan yilan, 50 cm boyunda ve oldukca zehirli.

Kesfi, Almanya’nin Bonn kentindeki Zoologisches Forschungsmuseum (Zoolojik Arastirmalar Muzesi) uzmani Alexander Koenig ve Mark Auliya ile Chicago’daki Field Museum of Natural History uzmanlari John Murphy ve Harold Voris yapti. Bilim insanlari yilana sadece Kapuas irmagi kiyisinda yasadigi icin Kapuas Camur Yilani adini koydu.

ILK RENK DEGISTIREN YILAN
Auliya, yilanin renk degistirme ozelligini soyle acikliyor; “Kovaya su aldigimizda icine kizil-kahverengi bir yilan girdi, aradan 5 dakika gecti kovaya baktigimda yilanin rengi tamamiyle beyaza donusmustu. Bir bukalemun gibi renk degistirmesine karsin yilan bunu kamuflaj amacli yapmiyor. Renk degistirme ozelligi bazi surungen turleri icin normal karsilaniyor, ancak renk degistiren bir yilana ilk kez rastlaniyor.

BORNEO: DOGANIN GIZLI CENNETI
Kesif, Dogal Hayati Koruma Vakfi WWF tarafindan desteklendi. Son 10 yilda Borneo adasinda 361 yeni hayvan ve bitki turune rastlandi. WWF yetkilisi Stuart Chapman, Borneo adasindaki yagmur ormanlarinin hizla yokedildigini ve bu nedenle bircok canli turunun henuz kesfedilmeden yokoldugunu ifade ediyor.

0 yorum: