25 Nisan 2007 Çarşamba

Mercanlarin Buyuleyici Dunyasi

>Mercan adi altinda toplanan turlerin sayisi on binleri buluyor. Ilk bakista birbirlerine benzeyen bu canlilar, ayrintilarda onemli farkliliklar sergiliyorlar.

"Tubastrea" turu mercanlar bir ahtapotun cevresini sariyorlar.

Mercanlar, omurgasiz canlilar. Bu nedenle, ya kalkerden olusmus saglam bir zemini destek alarak ya da resimdeki gibi hareket eden baska canlilara sarilarak yasamlarini surduruyorlar. Bazi poliplerin uzunlugu birkac milimetreyi gecmiyor. Ama, hep birlikte 600.000 kilometrekarelik bir alani kapliyorlar.Polipler, aslinda cok basit organizmalar. Tup biciminde bir keseden ve sinirler agindan olusuyorlar.

"Diplora strigosa"

"Phsogyra lichtensteini" turu mercanlar, yeryuzundeki en eski mercan turlerinden biri olarak kabul ediliyor. Gezegenimizin ilk mercan orneklerinin, Paleozoyik Cag'da, yani bundan 570 milyon yil once ortaya ciktiklari saniliyor. Denizyildizlari, mercan poliplerinin salgiladiklari maddelerle besleniyorlar. Denizyildizlarindan sonra mercanlarin en onemli dusmanlarindan birisi de "papagan baligi"...Her polipin midesi digerleriyle ic ice, bir mercan kolonisinin bir tek sindirim sistemi var. Mercanlar kucuk canlilar, ama, koloniler halinde yasadiklari icin cok buyuk alanlari kaplayabiliyorlar. Okyanus derinliklerinin yuzde 0,2'si mercan setlerinden olusuyor.

"Nematosit" denilen kapsuller

Kizildeniz'deki bir mercanin dokungaclarinin ustunde "nematosit" adi verilen kapsuller bulunuyor. Bu kapsullere dokunuldugu zaman patlayip aciliyorlar. "Diplora strigosa" turu mercanlarinsa gorme duyusu yok. Avlarinin yerini belirlemek icin, organik sivilara karsi duyarli olan "kimyasal alicilar"ini kullaniyorlar.Mercanlarin canli renklerinin nedeni, hucrelerinde icerdikleri pigmentler ve dallarinda yasayan yosunlar. Bircok av, bu canli renklerin cazibesine kapiliyor ve onlara yem oluyor.

0 yorum: