25 Nisan 2007 Çarşamba

Antalya M.S. 68'de Tsunami Gormus

>Nefes kesici guzellikte batik kentleriyle unlu Kekova Koyu ve civari tarihi belgelere gore M.S. 68'de tsunami felaketi yasamis. Tarihi belgeler onceki gun deprem ve tsunami korkusu yasayan Kas ilcesi ve civarinda, gecmiste gercekten de tsunami yasandigini ortaya koydu. Bu belgelere gore Kas ile Kumluca arasinda kalan bolge, M.S 68 yilinda tsunami sulari altinda kaldi.


Akdeniz Universitesi Fen Edebiyat Fakultesi Eski Cag Dilleri ve Kulturleri Bolum Baskani Prof. Dr. Sencer Sahin, onceki gun saat 00.36'da 5.5 buyuklugunde bir depremin meydana geldigi Antalya'nin Kas ilcesi ve cevresinde, yuzyillarca once buyuk bir tsunami felaketinin yasadigini soyledi. 'Misir'dan yukselen denizin Anadolu'yu vurmasi, camur deryalari ve susuzluk' donemin yazitlarinda yer aliyor.


Likya kentlerini etkiledi

M.S. 68 yilinda yasanan tsunaminin Likya kentlerini etkiledigini anlatan Sahin, "Tarihi kaynaklarda, Misir'dan yukselen denizin, Myra, Simena, Patara gibi bircok antik kenti sular altinda biraktigi bilgisine yer veriliyor" dedi. Kas cevresinde denizaltinda antik kent kalintilari bulunduguna dikkat ceken Prof. Dr. Sahin, yazitlarda, bolgedeki su kanallarinin zarar gormesi sonucu yoredeki insanlarin yaklasik dort ay susuz kaldiklari seklinde bilgilerin bulundugunu ifade etti.

Dinsiz Neron yuzunden!


Prof. Dr. Sahin ayrica, yasanan dogal felaketlerin, islenen gunahlarin bir sonucu oldugu yonunde bugun de yaygin olan inanisin kokenlerinin antik caga kadar dayandigini belirtti. Marmara depreminin ardindan da benzer tartismalarin yasandigini hatirlatan Sahin, su bilgileri verdi:


"3. yuzyilda Roma tarihini yazan Iznikli Cassius Dio, bolgede yasanan bu felaketin, o donemde 'Zalim' diye nitelendirilen Roma Imparatoru Neron'dan kaynaklandigini savunmustu. Cassius Dio'nun kitaplarinda, 'Eger Neron bu kadar zulum isleyip, bu kadar gunaha girmeseydi bu felaket olmazdi. Arnavutluk'ta kan govdeyi gotururken, Misir'dan kalkan deniz, Likya'nin sahillerini harap ederken, Neron, olaylar uzerine sakalar yapiyordu' seklinde ifadelere yer veriliyor.

Cassius Dio

M.O. 6. yuzyilda yasamis kadin k�hin Sibylle de Myra'nin bir felaketle yikilacagini soyluyor. Bu kehanetler daha sonra Hiristiyan papazlar tarafindan yeniden yorumlanmis. Onlar da 'Dinsiz Neron boyle gunahlar isledigi, Apollon Tapinagi'nda yasananlara Tanri kizdigi icin Myra'yi tepetaklak etti ve camur altinda birakti. Patara'nin cevresi kara bir suyla yok oldu' diyorlar. Halbuki o donemde Apollon Tapinagi, Hiristiyanlara gore coktanrici sayilan paganlarin merkeziydi."

Sibylle

0 yorum: