25 Nisan 2007 Çarşamba

Amazon Ormanlarinda Sigirlar Boguruyor (12.06.20006)

>

Amazon Ormanlarinda Sigirlar Boguruyor


Boguren sigirlar ve steril soya tarlalari Amazon yagmur ormanlarinin yerini oylesine korkunc bir hizla aliyor ki, egilimin boyle surmesi durumunda, ormanlarin 2050 yilina gelmeden tumden yok olacagi belirtiliyor.



Kerestesi icin kesilen agaclar hesaba katilmadiginda bile, orman kiyiminin bolgenin ekolojik yapisini tumden degistirebilecegine dikkat cekiliyor. Minas Gerais Federal Universitesi’nden Britaldo Silveira Soares-Filho ve A.B.D’li uzmanlardan olusan bir ekip, sekiz farkli gelisim senaryosuna gore, Amazon’un yuzyilin ortalarinda nasil bir gorunume burunecegine isik tutan bir bilgisayar ornegi olusturdular.

Bolgede yer alan ormanlik alanin %40’inin yok olmasi, mevcut oranlara uygun olarak, 32 milyar tonluk bir karbon salinimina yol aciyor. Bu oran gunumuzde tum dunyada dort yilda uretilen karbon miktarina esit.

Dunya uzerindeki yagmur ormanlarinin yaridan cogu Amazon bolgesinde yer aliyor. Bu ormanlarin bir bolumunun yok olmasi bile, aralarinda 35 primatin da oldugu, yuzlerce memeli turunun gelecegi icin ciddi bir tehlike olusturuyor. Dahasi, yagmur ureten ormanlarin yok olmasi bolgede yagislar acisindan da buyuk bir risk olusturuyor.

Ormanlardaki yitimin koruma yasalarinin daha ciddi bir bicimde yasama gecirilmesiyle en az yari yariya azaltilabilecegi, buna bagli olarak da, atmosfere karisan karbon oraninin Kyoto protokoluyla ongorulen duzeye indirilebilecegi belirtiliyor. Uzmanlar varlikli ulkelerin buna destek vermeleri gerektigine inaniyorlar.

0 yorum: