25 Nisan 2007 Çarşamba

Atlantik'te 10 Kasirga !

>
ABD Iklim Ajansi'nin arastirmasina gore, Atlantik Okyanusu bu yil, rekor kirilan gectigimiz yila gore daha sakin olacak ama daha fazla kasirgaya taniklik edecek. Ulusal Osinografi ve Atmosferi Dairesi'nin (Noaa) tahminlerinde gore bu yil Atlantik cevresinde, 13-16 firtina, 8-10 kasirga ve 4-6 buyuk kasirga meyadana gelecek. Bu kasirgalarin en az 2-4 tanesinin ABD'yi vurabilecegi uyarisinda bulunan Noaa, kasirganin ulkenin ozellikle Meksika Korfezi kiyisini vurma olasiliginin gercek oldugunu belirtti.


Ucuncu kategoriye yukselecek

1 haziranda baslamasi beklenen Atlantik kasirga mevsimi, 30 kasimda sona erecek. Meydana gelecek buyuk kasirgalarin uc ya da daha yuksek kategoriye kadar tirmanmasi bekleniyor.Atlantik Okyanusu'nda ortalama bir sezonda 11 firtina, alti kasirga ve en az ucuncu kategoriye kadar yukselen iki ya da uc buyuk kasirga meydana geliyor.


Katrina vurdu gecti

Gectigimiz yil en yogun sezonunu gecirebn Atlantik'te 28 firtina ve 15 kasirga meydana gelmisti. Noaa, sezon baslamadan yaptigi uyarida en az dokuz kasirga olacagini ongormustu.2005 yilinin en kotusu ise Katrina Kasirgasi'ydi. Katrina bin 300'den fazla cana mal oldu, New Orleans sehrinin yaklasik yuzde 80'ini yerle bir etti ve 96 milyar dolarlik zarar yol acti.

0 yorum: