25 Nisan 2007 Çarşamba

Ozon'a Turkiye'de Engelleme

>

Turkiye, imza attigi Montreal Protoloku uyarinca, Ozon tabakasina zarar veren gazlarin ithalat ve uretimini yasaklayan yasayi yururluge koydu.Turkiye, taraf oldugu Ozon tabakasini incelten gazlarin kullanimini yasaklayan Montreal Protokolu’ne uygun yeni yasalar cikariyor. Resmi Gazete’de 23 Mayis gunu yayimlanarak yururluge giren ‘Ozon Tabakasini Incelten Maddelerin Azaltilmasina Iliskin Yonetmelik’; Ozon’a zarar veren maddelerin ithalati ve kullaniminin yasaklanmasini ongoruyor.Montreal Protokolu uyarinca, Triklorflormetan (CFC-11), Diklordiflormetan (CFC-12), Triklortrifloretan (CFC-113), Diklortetrafloretan (CFC-114), Klorpentafloretan (CFC-115) gazlarinin ithalati 1 Ocak 2006 tarihinden, trikloretan (metil kloroform) gazinin ithalati ise 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yasaklaniyor. Bu maddelerin laboratuvar ve zorunlu kullanimlari icin alternatifi yok ise, 31 Aralik 2008 tarihine kadar ithalatina izin verilebilecek.Montreal Protokolu ile kontrol altina alinan, Bromklordiflormetan (Halon-1211), Bromtriflormetan (Halon-1301), Dibromtetrafloretan (Halon-2402) gibi maddelerin de kullanimi yasaklandi. Bu maddelerin ithalatina 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren izin verilmeyecek. Ancak Bakanlik, ancak zorunlu haller icin kullanilmis halon ithalatina izin verebilecek.



OZON’U DELEN MADDELER, URETIMDE KULLANILMAYACAK

Ozon tabakasini incelten, maddelerin ithalati Bakanligin iznine bagli olacak. Ozon tabakasini incelten maddelerin herhangi bir aerosol urununde kullanilmasi da yasaklandi. Ozon tabakasini incelten maddelerin, buzdolaplari, dondurma makineleri, klima, yangin sonduruculer, yalitim panelleri ve boru izolasyon maddelerinin uretiminde kullanimi yasaklandi.

SAC SPREYI, TRAS KOPUGU VE DIGERLERI DE YASAK

Ithalati yasaklanan urunler arasinda Montreal Protokolu’nde belirtilen gazlari iceren sac spreyleri, tiras kopukleri ve jelleri, vucut deodorantlari, sprey boyalar, sprey silikon aerosoller, sogutma cihazlarinda kullanilan kompresorler, klima cihazlari, buzdolaplari, dondurucular, isi pompalari ve yangin sondurme cihazlari bulunuyor.

0 yorum: