25 Nisan 2007 Çarşamba

Kuzey Kutbu’nun Sicak Gecmisi

>

Kuzey Kutbu’nun Sicak Gecmisi


Kuzey Kutbu’nda arastirmalar duzenleyen bilim adamlari, bolgenin gizemli gecmisine dair onemli veriler elde ettiler. Zorlu doga kosullari nedeniyle arastirmalarin zorlukla yapildigi bolge, basariyla sonuclanan yeni arastirmalara gore tropik bir gecmise sahip. Verilere gore 55 milyon yil once Kuzey Kutbu’ndaki sicaklik degerleri ilik bir yaz gunune denk geliyor.



Bilim adamlari bir bolgenin gecmisine dair ipuclari elde etmek icin oncelikle yerin dibindeki kalintilari inceler. Kuzey Kutbu’nun gecmisi hakkinda elde yok denecek kadar az veri bulunmasinin nedeni ise bolgenin zorlu doga kosullarina sahip olmasi. Fakat son zamanlarda arastirmacilar guclu araclarla bolgede genis bir alani kapsayacak sekilde okyanusun dibinden onemli kalintilar cikarmayi basardilar.




Arctic Coring Expedition (ACEX) isimli bir proje dahilinde arastirmacilar tarafindan elde edilen ve incelenen bu fosil ve mineraller, bilim adamlarina gore, bolgede 55 milyon yil once ortalama yaz sicakliginin 24 santigrat derece oldugunu gosteriyor. Bu donemde, su yuzeyinde buzullarin bulunmadigi da ekleniyor. Bu deger, o donem icin daha once tahmin edilen mevsim modellerinin sundugu verilerden 10 derece daha fazla.



Bilim adamlari bu sicaklik artisini jeolojik hareketlenmelerden ziyade, kuresel boyutta ani atmosferik degisimlere bagliyor. Yurutulen tahminlere gore yer kabugundan fiskiran metan ve benzeri gazlarin atmosferde sera etkisi yarattigi uzerinden duruluyor.

0 yorum: