25 Nisan 2007 Çarşamba

Himalaya Yok Oluyor

>

Dunyanin catisindaki ormanlar giderek yok oluyor ve bir daha asla eskisi gibi olmayabilir. Ormanlarin yok olma hizi o kadar yuksek ki, bu bolgeye ait olan hayvan ve bitkilerin bu yuzyilin sonuna kadar nesli tukenebilir. Dahasi, Hindistan bu problem karsisinda kayitsiz, cunku resmi arastirmalar, ormanlarin birakin yok olmayi daha da genisleyecegi yonunde bilgiler veriyor. Bu hata, hasari daha da artiracak hidroelektrik barajlari kurulmasina yol acabilir. Himalaya bolgesi, hayvan ve ozellikle de bitkiler acisindan cok zengin bir ortuyu barindiriyor. 2005'te yapilan bir arastirma, Himalaya havzasinin Amazon'dan daha cesitli bir ekosisteme sahip oldugu sonucuna variyor. Hindistan'daki Delhi Universitesi'nden Maharaj Pandit, "biyocesitlilik acisindan zengin bir bolge olarak Himalayalar'in onemi ve konusulmaya gerek duymasi gozardi edilemez" diyor.



Acil onlem cagrisi

Simdi Pandit baskanliginda bir arastirma ekibi, kaplanlari, siyah ayilari, misk geyiklerini, leoparlar, altin kartallari ve sakalli akbabalari barindiran Hindistan Himalayalari'ndaki buyuk collesmeyi gozler onune seriyor.Arastirmacilar, bu hayvanlarin ve bircok bitki turunun yok olmasina neden olacak collesmeyi engellemek icin hukumetin acil olarak onlem almasi gerektigini soyluyor.

Uydu goruntuleri incelendi

Pandit ve ekibi, bolgenin 1972-1974, 1980-1983 ve 1999-2001 tarihleri arasinda cekilmis yuksek cozunurluklu uydu goruntulerini analiz etti.Ekip ayrica bolgede de incelemeler yaparak uydu goruntulerinde net olarak gorulen collesmeyi teyit etti ve ormanlarin yuzde 40'ini yogun, yuzde 10-40 arasindaki bir bolumunu de acik olarak tanimladi.

Dogu yok oluyor

Arastirma sonuclarina gore bolge 2000 yilinda, 1970'li yillara oranla ormanlarinin yuzde 15'ini kaybetti. 2100'e kadar da yarisini kaybedecegi tahmin ediliyor. Bircok endemik turun barindigi yogun ormanlarin ucte biri Bati Himalayalar'da korunacak, Dogu'nun yaklasik yuzde 40'i ise yok olacak. Ekibe gore bu tahminler, bolgede nufus ve tarimin artmasina paralel olarak daha da yukselebilecek.

Hukumet farkli telden caliyor

Tum bunlara karsin Hindistan Tarim Bakanligi ve 'Forest Survey India'nin istatistikleri, 2100 yilina kadar Hindistan Himalayalari ormanlarinin yuzde 40'a yakin bir oranda genisleyecegini soyluyor.Arastirmacilar, resmi rakamlar ve uydu goruntulerinden elde ettikleri kendi sonuclari arasindaki tutarsizligin, yetersiz ornekleme ile teknik uzman ve hukumet kaynaklarinin eksikliginden kaynaklandigini soyluyor.

0 yorum: