25 Nisan 2007 Çarşamba

Everest’in boyu kisaliyor

>Dunyanin en yuksek dagi Everest’in boyu buzlarin erimesi nedeniyle kisaliyor. Cinli bilim adamlari Mart ayinda dagin yuksekligini yeniden olcecek. Kuresel isinma nedeniyle dunyanin en yuksek daginin zirvesindeki buzullarin erimeye basladigi ve bunun da dagin kisalmasina yol actigi belirtiliyor. Cinli bilim adamlari, Everest’in bir metreden fazla kisaldigi yonundeki tahminleri sinamak uzere Mart ayinda dagin yuksekligini yeniden olcmeye baslayacaklar.

BUZLAR ERIYINCE BOYU KISALDI
Yapilan bir arastirma, Everest Dagi’nin kuresel isinma nedeniyle 1.3 metre kisaldigini ortaya koymustu. Cin ve Nepal sinirindaki dagin yuksekligi, uzun suredir tartisma konusuydu. Everest Dagi, ilk olarak 1954 yilinda Hintli bir arastirmaci tarafindan optik bir yer olcumu aleti olan teodolitle olculmus ve dagin yuksekligi 8,848 metre olarak hesaplanmisti. Ancak 1999 yilinda ABD’li bilim adamlari, Everest Dagi’ni uydu uzerinden kuresel konumlandirma yapan cihazlarla yeniden olculmustu. Bilim adamlari, olcumleri sonucunda zirvenin iki metre daha yuksek oldugu sonucuna varmislardi.

YENIDEN OLCULECEK
Ancak simdi, kuresel isinma nedeniyle dunyanin en yuksek daginin zirvesindeki buzullarin erimeye basladigi ve bunun da dagin kisalmasina yol actigi belirtiliyor. Cinli bilim adamlari, Everest’in bir metreden fazla kisaldigi yonundeki tahminleri sinamak uzere Mart ayinda dagin yuksekligini yeniden olcmeye baslayacaklar.

HER YIL YAKLASIK BIR CM YUKSELIYOR
Dunyadaki tektonik tabakalarin hareketleri Himalayalari yukariya dogru iterek, Everest Dagi’nin her yil yaklasik bir santimetre yukselmesine yol aciyor. En son National Geographic atlasi dunyanin en buyuk daginin boyunun 2 metre uzadigini aciklamisti.

0 yorum: