25 Nisan 2007 Çarşamba

Doga, Canlilari Yuzmeye Zorluyor

>

Doga, Canlilari Yuzmeye Zorluyor


Ucmayi, yurumeyi, surunmeyi biliyorlar, ama yine de doga onlari yuzmeye zorluyor! Evrimin garip bir cilvesi olarak bir dizi kus, surungen ya da maymun, biraz tereddutle olsa da, eger mesele yiyecek bulmaksa ve ekmegini tastan cikarmak zorunda kaliyorsa, suya atlamaktan cekinmiyor. Size Cam ’interesse’den ilginc yuzmeler...



Iguana, yiyecek icin buzlu okyanusta

Yemegini denizden temin eden tek surungen turu olan Galapagos iguanasi, yosunlara ulasabilmek icin 12 metre daliyor. Yaklasik bir saat suren bu banyo sirasinda erkek iguanalarin vucudu 10 derece soguyabiliyor. Oysa disiler ve genc iguanalar bu kadar isi kaybina dayanamazlar! Bu dayaniklilik ozelliginden yoksun olan disiler ve yavrular bu nedenle de kayalarin etrafindaki yosunlarla yetinmek zorundalar. Bu yosunlari bulamadiklarinda iguana nufusu azaliyor. Sag kalanlarin boylari yuzde 20’ye varan bir kuculme karsi karsiya kalabiliyor.

Hoazin ancak yuvasindan dustugunde yuzuyor!

Gezegenin en evcimen kusu olan Guyan hoazini (opisthocomus hoazin) agactaki yuvasindan hic cikmaz. Gevis getiren tek kus cinsi olan Guyana hoazini agirliginin dortte birine esit bir sindirim sistemi iceriyor. Sonuc olarak hoazin cok az kasa sahip, hantal ve ucmaya uygun degil. Bu kuslarin her bir kanadinin bileginde buyume sirasinda iki yirtici tirnak uzuyor. Bu tirnaklarla suyun birkac metre uzerinde kurulu olan yuvalarina daldan dala tirmanarak ulasiyorlar. Tabii zaman zaman dusebiliyorlar da! Bu gibi durumlarda tekrar tirnaklariyla kendilerini yukariya cekip yuvalarina dogru yola koyuluyorlar.

Beyaz ayi avini buzulun altinda ariyor

Kahverengi ayilarin kuzeni olan Kutup ayisi 300 bin yil once Alaska civarini mesken tuttu. O zamandan beri de bu ortama alisti. Yuvarlak hatli on penceleriyle kilometrelerce yuzebilen Kutup ayisinin arka penceleri ise dumen islevini ustleniyor. Bu ayi suyun altinda iki dakika nefessiz kalabiliyorsa da fok baligi avlamakta son derece beceriksiz. Bu nedenle fokun su yuzeyine cikip nefes almasini beklemek icin buzulun uzerinde pusuya yatmak zorunda.

Asya filinin hortumu tuba gibi

Uzmanlara gore, kalin derili bu memelinin hortumu yakin zamandaki bir evrim urunu degil. 30 milyon yil once yasamis olan filin suda yuzen atasinda kuskusuz bu hortum suyun altinda nefes almasina yariyordu. Simdi de Asya fili sudayken kisa boynu nedeniyle nefes almak icin agzini suyun disina cikaramadigindan hortumu sayesinde soluklaniyor.



Dalgic kusu denizalti gibi

Bu kus 40 metre derinlige dalabiliyor. Sorguclu dalgic kusu su depolarini bosaltan denizaltilar gibi tuylerindeki hava miktarini azaltabiliyor ya da cogaltabiliyor. Kucuk kafasi ve ince boynu ilk basta kolaylikla basini daldirmasini sagliyor. Vucudunun cok arkasinda yer alan penceleri perdeli ve ayri parmaklara sahip, bu da onu diger yuzucu kuslardan ayiriyor. Cenevre golunde bu ozel fotografi ceken Nicolas Van Ingen 2005 yilinda Montier-en-Der uluslararasi hayvan ve doga fotograflari festivali juri odulunu kazandi.

Makak maymunu nefesini tutarak yengeci yakaliyor



Asya’nin tropikal ormanlarinin derinliklerinde 500 bin yil once dogmus olan yengec makagi bir maymun icin dusunulemeyecek bir ozellik edinerek denize uyum gosterdi. Bu maymun Endonezya, Filipinler ya da Malezya adalarinda yasiyor. Cok iyi yuzen bu makak denizin derinliklerine dalip nefesini tutarak yengec avliyor. Avladigi yengecleri yemeden once de tatli suya batirip kumunu temizliyor.

Yilan kuyrugunu kurek gibi kullaniyor

Deniz yilanlari 18 milyon yil once ortaya ciktilar. Karasal turlerden evrim gecirdiler. Yanal duz kuyruklarini kurek gibi kullanip ileriye dogru hamle yapiyorlar. Cok uzamis olan akcigerleri genis capli hava rezervlerine sahip. Bu surungenler karada yer degistiremiyorlar. Mercanlari dolasan zeytin yesili rengindeki bu deniz yilani dunyanin en zehirli yilanlarindan biri. Ancak karadaki kuzenleri olan kobralarin tersine saldirgan sayilmaz.

0 yorum: