25 Nisan 2007 Çarşamba

Piramitlerin "Bekcisi" Sfenks Kac Yasinda?

>Misir’da, Giza’daki uc buyuk piramidin biraz dogusunda, bilinmez bir zamandan beri bu vadiyi bekleyen, gozlerini doguya dikmis yari insan, yari aslan bir heykel var: Sfenks. Ejiptologlar, Khafre piramidini Vadi Tapinagi’na baglayan yolun bitiminde yer alan bu gizemli ve "dilsiz" yapinin, I.O 2500 dolaylarinda firavun Khafre tarafindan yaptirildigini dusunuyorlar. Oysa ne Giza’daki herhangi bir anitta bunu destekler bir ifade var, ne de Misir’in herhangi bir yerinde. Sfenks’in yapildigi tarih, Ejiptologlar ne derse desin, bilinmiyor.


1991 yilinda Amerikali arastirmaci John Anthony West ve jeolog Dr Robert Schoch, bu gorkemli anit uzerinde bir dizi arastirma yaptilar. Vardiklari sonuclar, oldukca sasirticiydi: Heykelin uzerindeki asinma izleri, arkeologlarin inandigi gibi ruzgar ve kumdan degil, uzun ve etkili yagmurlardan ileri geliyordu ve dupeduz "su asinmasi"ydilar! Misir’in bu bolgesi, bundan 5000 yil once de coldu ve yagmur dusmuyordu. Soz konusu asinmayi yaratacak duzeyde bir yagmurun en son dustugu donem ise, en az I.O 5000 yilina, hatta cok daha eskilere dayaniyordu, belki I.O 7000’e. West ve Schoch, ayrica ekiplerinde sismik olcumler yapan cihazlarla calisan uzmanlara da sahiptiler. Bu ekip, daha sasirtici bir bulguya da ulasti: Araclar, Sfenks’in pencelerinin yaklasik 8-9 metre altinda buyuk bir "oda"nin ve ona acilan dehlizlerin varoldugunu gosteriyordu! Misirli yetkililer, basta Eski Eserler Mufettisi Dr.Zahi Hawass, bu bulgulara erisildigi gunlerde West ve ekibinin iznini iptal ettiler ve Sfenks uzerinde arastirma yapilmasini yasakladilar. Ama haber basina coktan ulasmis, West ve Schoch da elde ettikleri bulgulari ayni anda filme aldiklarindan, NBC’de yayimlanan bir belgeselle ortaligi iyice karistirmislardi.

Butun bunlara "Orion Gizemi"nin yazari Robert Bauval ile "Tanrilarin Parmak Izleri"nin yazari Graham Hancock’un astronomi temelli bir tezleri de tuz biber ekti: Sfenks, tam doguya bakiyordu, yani ekinoks (23 mart ya da 21 eylul) anindaki gun dogumu noktasina. Misirlilarin yildiz kulturlerinde, gunes dogmak uzereyken, ufuk henuz tam aydinlanmamisken son olarak gorulen yildiz ya da takimyildizin ayri bir onemi vardir. Bu durumdaki yildiza "heliak yukseliste" denir ve Misir’in hem takvimini hem de dinini etkileyen carpici bir olgudur. Sozgelimi, Misir kulturunde Tanrica Isis’i simgeleyen Sirius yildizi, yaz gundonumunde (21 haziran) safak oncesi gorunmeye baslar ve bu tarih ayni zamanda Nil’in yillik tasma donemlerinin de baslangicidir. Bu nedenle Misirlilar, yaz gundonumunu "yilbasi" kabul ederlerdi. Bu yaklasim, ejiptologlarca Sfenks’in yapilmis oldugu tarih olarak varsayilan I.O 2500’de, ilkbahar ekinoksunda "heliak yukselise" baslayan takimyildizin incelenmesini ilginc hale getiriyor. Bauval ve Hancock, bilgisayar simulasyonuyla o tarihte Boga takimyildizinin yukseliste oldugunu gorduler. Oysa Misirlilar sekil ve simgelere cok onem verirlerdi ve yaptiklari anitlarda buna cok dikkat ederlerdi. Yani, bu durumda Sfenks’in aslan degil de boga biciminde yapilmis olmasi gerekmez miydi? Iki arastirmaci, bu kez ilkbahar ekinoksunda aslan burcunun heliak yukselise gectigi tarihi arastirdilar ve karsilarina "Orion Gizemi"ndeki o garip yil cikti yine: I.O 10.500!


Butun bulgular, her ne kadar ejiptologlar ve ortodoks akademisyenler bunlari dikkate almak istemeseler de, ayni "baslangic tarihi"ne yonlendiriyor bizi. Misir uygarliginin I.O 3100 yilinda basladigi yolundaki yaygin gorus dikkate alindiginda, eski Misirlilarin bir "sifre" gibi bize biraktiklari "anit bilmecesi" acaba bilinenden en az 7000 yil daha eskiye dayanan bir yitik uygarligin izleri mi?

0 yorum: