25 Nisan 2007 Çarşamba

Havadaki Azot Dioksit Sanilandan Daha Tehlikeli Cikti (12.06.2006)

>

Havadaki Azot Dioksit Sanilandan Daha Tehlikeli cikti


Yunanli bilim adamlarinin son bir arastirmasina gore bir metrekupluk havada bulunan on mikrogramlik azot dioksit (NO2), olum riskini %0,3 oraninda yukseltmekte. Atina Universitesi’nden Evangelia Samoli yonetiminde calisan ekip, uc yili askin bir sure (toplam nufusu 60 milyonu bulan) 30 Avrupa ulkesindeki hava kalitesini ve olum oranlarini arastirmis.



Azot dioksit ozellikle dizelle calisan makine ve motorlardan aciga cikiyor. Arastirmacilar "European Respiratory Journal" dergisinde yayimlanan yazilarinda, Avrupa’daki hava kirliligiyle ilgili en buyuk veri bankasindan yararlandiklarini soyluyorlar.

Arastirma cercevesinde Avrupa’nin 34 kentinden, Turkiye ve Israil’den alinan olum oranini, hastanelerde yatan kisilerin sayisi, hava kirliligi olcumleriyle karsilastirilmis. Ortalama azot dioksit orani kentten kente yaklasik olarak bir metrekupte yaklasik olarak 50 ila 150 mikrogram arasinda degisiyordu.

Yunanli bilim adamlarinin karsilastirmasi, her gun olculen NO2 oranina gore olum oraninin degistigini gostermekte. Havadaki yuksek NO2 oraninin kalp/dolasim sistemi uzerindeki etkileri genelde kisa vadede ani kalp olumlerine neden olurken, NO2’ye bagli olarak gelisen solunum yollari hastaliklari uzun vadede olume yol acmakta diye acikliyor arastirmacilar.

Yunanli bilim adamlari ayrica havadaki azot dioksit oraninin kuzeybati ve gune Avrupa’da dogu Avrupa’ya gore daha yuksek oldugunu bulmuslar. Bu durumun dogu Avrupa trafiginde daha az otomobilin bulunmasiyla ilgili oldugunu soyleyen arastirmacilar, havadaki azot dioksitin ancak trafige (dizelle calisan) daha az otomobilin cikmasiyla azalacagina inaniyorlar.

0 yorum: