25 Nisan 2007 Çarşamba

Ulu Onder Ataturk Biyodizeli 1934`te Denetmis!

>Bilime hat safhada deger veren Ulu Onder Ataturk, disabagimliliktan kurtulmak amaciyla Biyodizel hakkinda calismalar yaptirmis.

Ozel Tuketim Vergisi (OTV) tartismasi nedeniyle gundemde bulunan biyodizelin, Ataturk doneminde, 1934`te, harp veya buna mumasil fevkal`ade bir vaziyet karsisinda yurtdisi bagimliliktan kurtularak, ihtiyacin yerli kaynaklardan saglanmasi amaciyla denendigi belirlendi.

Belirlemeye gore, 1934`te Ataturk Orman Ciftligi`nde (AOC), traktorlerde bitkisel yagin kullanimi konusunda deneme yapildi. Iki ay suren deneme sonucunda, traktorlerde bitkisel yagin yakit olarak tuketiminin motorine gore cok az fark ettigi ve motor silindir kafalarinda koklasma oldugu rapor edilmis.

Konya Selcuk Universitesi Ziraat Fakultesi Ogretim Uyesi Prof. Dr.Huseyin Ogut, 1934`de Turkiye`de biyodizelin denendigine iliskin belgenin Ankara Universitesi Ziraat Fakultesi Kutuphanesi`nde, Fakulte Dekani Prof. Dr. Cemal Altug`un katkilari ile saglandigini, bu belgenin yer aldigi kitapcigin da kendisinde oldugunu soyledi.

Belgelere gore, bu calismada, zeytinyagi, hashasyagi, pamukyagi ve aycicekyagi kullanilir. Deneme, soguk havanin bu yaglar uzerinde olumsuz etkisi olabilecegi dusuncesiyle yaz aylarinda yapilir.

Prof. Ogut, biyodizel konusunda 1934`te yapilan ve 2 ay suren denemeden daha sonraki yillarda buna ait calismalarin akademik duzeyde devam ettigini, Turkiye`de de ozellikle 1990`li yillardan itibaren biyodizel alanindaki calismalarin yogunlastigini anlatti.

Ogut, teknolojinin gelismesi nedeniyle, 1934`te tespit edilen motor silindir kafalarinda koklasma oldugu sorunun bugun ortadan kalktigini kaydetti.

0 yorum: