25 Nisan 2007 Çarşamba

Kasirgalar ABD’yi Savurabilir

>ABD’li meteoroloji uzmanlari, Atlas Okyanusu’nda 2006 yazinda meydana gelecek kasirgalarin, 2005 yilindaki gibi yerlesim birimlerine buyuk hasar birakabilecegini ongoruyor. ABD’nin en ust meteorolojik kurumu Ulusal Okyanus ve Atmosfer Arastirmalari Idaresi (The National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA) bu yil icerisinde 13 veya 16 adet siddetli kasirganin meydana gelecegini, bunlarin 4’unun ise ‘en kuvvetli’ kategorisinde gerceklesecegini ongoruyor. Atlas Okyanusu’nun Meksika Korfezi bolumunde meydana gelen kasirgalar genellikle Haziran-Kasim arasinda oluyor. Kurum baskani Koramiral Conrad Lautenbacher, yaz aylarinin cetin gececegini en az 4 veya 6 firtinanin ise Katrina’ya yakin bir siddette ulasacagindan endise ettiklerini ifade etti. Kurum adina aciklama yapan Koramiral Lautenbacher, gecen yil New Orleans’i yerle bir eden Katrina kasirgasi kadar guclu bir firtina beklemediklerini, ancak ongorulen firtinalarin da tahrip edici olabilecegini soyledi.



BU YAZ ORTALAMANIN USTUNDE FIRTINA OLACAK

Koramiral Lautenbacher, bir yaz sezonunda yaklasik 10-11 firtina olustugunu, bunlarin sadece 2’sinin siddetli kasirga olacak sekilde buyudugunu bu yil ise firtina sayisinin 16’ya siddetli kasirga sayisinin ise 6’ya cikacagini ifade etti. NOAA gelecek haftlarda kasirgalarin karaya vuracagi zamani tahmin etmekle mesgul olacak. Kuruma gore, 2006 yili gecen yila biraz daha sakin gececek, ancak yine de Katrina tarzi dev kasirgalarin gerceklesme olasiligi bulunuyor.

KATRINA’YI GEC ONGORMUSTU

Gecen tam 28 firtina meydana gelmis, bunlarin 15’si ise siddetli kasirga seklinde gerceklesmisti. Gecen yil NOAA sadece 9 firtinayi onceden tahmin edebilmisti. Gecen Agustos ve Eylul aylarinda meydana gelen Katrina tarihin en siddetli kasirgalarindan biri olarak tanimlanmis ve ABD’nin guney sahilinin en onemli kenti New Orleans’in yuzde 80’ini sular altinda birakmisti. Katrina geride bin 300 olu ve 100 milyar dolar hasar birakmisti. Katrina kasirgasinin tahmin edilmesinde gec kalinmasiyla ilgili soruya Koramiral Lautenbacher, “Binlerce saatlik bir bilimsel calisma yaptik, artik kasirgayi 5 gun oncesinden ongorebiliyoruz” diye yanit verdi.

0 yorum: