25 Nisan 2007 Çarşamba

Depremler Hakkinda Kisa Bilgiler

>Artci Deprem Nedir?

Ana depremden sonra meydana gelen ve ana sokun buyuklugunu gecmeyen depremlerdir. Artci depremlerin belli bir suresi yoktur, bir ay ya da bir yil surebilir.

Deprem Buyuklugu Nasil Olculur?

Richter olcegi odak noktasinda olusan enerji miktarini olcmeye dayanir. Bu sistem Amerikali Charles Richterin buldugu bir olcege dayanir. Deprem dalgalari P, L ve S olarak bilinir. Bu deprem dalgalari titresimleri kaydetme ozelligi olan sismografla olculur. Bu titresimler olculmeden once yuz binlerce kat buyutulur; boylece sismograf insanin algilayamadigi kadar kucuk sarsintilari bile kaydedebilir. Richter olceginde; yukariya dogru her basamak (4.6/5.2/5.7/6.4) bir oncekine gore, 30 kez daha siddetlidir.

Deprem Nedir, Nasil Olusur ?

Levha hareketleri sonucunda yerkabugu icinde meydana gelen kivrilmalara bagli olarak ortaya cikan dalgalarin yeryuzunu sarsmasina deprem denir. Levhalarin birbirine surtunmeleri,birbirlerini sikistirmalari, birbirlerinin ustune cikmalari yada birbirlerinin altina dalmalari ile deprem olusur.

Deprem Siddeti Nedir ?

Depremin yeryuzunde bir noktadaki etkisinin olcusu olarak tanimlana bilir. Kisacasi; depremin insanlar ve yapilar uzerinde meydana getirdigi hasarin derecesidir. Bu etki depremin buyuklugu, odak derinligi, zemin yapisi, yapilarin dayanikliligina bagli olarak degisir.

Depremler Onceden Bilinebilir mi?

Bu konuda arastirmalar devam etmektedir. Cin ve Japonya’da onceden tahmin edilen birkac deprem vardir. Ancak her deprem farkli ozellik gostermektedir. Bu nedenle depremin yeri, zamani ve buyuklugu hakkinda tahminde bulunmak henuz mumkun gorunmemektedir. Fakat, kuyu suyu seviyesindeki degismeler, radon gazi artisi, manyetik ve elektrik degisimleri, bazi hayvanlarin davranislari, oncu depremler, yerkabugundaki deformasyonlar deprem habercisi olabilir.

En Az Sarsilan Kita Hangisidir?

Dunyada en az sarsilan kita Antarktika’dir.

Fay Nedir?

Levhalarin kayarak birbirine degmesi veya carpmasi sonucu yerkabugunda catlaklar olusur. Bunlara fay adi verilir.

Hayvanlar Depremi Sezer mi?

Bazi depremlerden once hayvanlarda olagandisi davranislar gozlenebilir. Hayvanlarin duyulari daha hassas oldugundan elektrik ve manyetik dalgalari kolaylikla algilayabilirler. Ornegin; Cin’de meydana gelen buyuk bir deprem oncesinde farelerin panik icinde yuvalarindan disariya firladiklari gorulmustur.

Kuzey Anadolu Fayi

Batida Saroz Korfezinden baslayip Sarkoy, Marmara Denizi, Izmit, Adapazari, Duzce, Bolu, Cankiri, Kargi, Ladik, Niksar, Erbaa, Erzincan uzerinden Kars’a kadar uzanir. 1200 km uzunlugundaki fay hattinda son yuzyil icinde cok siddetli depremler meydana gelmistir.

Levhalar

Yerkabugunu meydana getiren bolumlerden her biridir. Levhalar surekli hareket halindedirler ve depremlere neden olurlar. Hareketleri uzaklasma - ayrilma, yakinlasma - carpisma ve yanal yer degistirme seklindedir.

Levhalarin Hareketleri

Dunya haritasina bakildiginda; kitalarin bicim olarak bir yap-boza benzedikleri kolayca gorulebilir. Gunumuzden 200 milyon yil once tek parca halinde olan yer kabugu, yavasca hareket eden ve kitasal levhalar denilen, buyuk kara parcalarina bolunmustur. Mantodaki isi akimlarinin neden oldugu bu hareketle levhalar birbirinden uzaklasir veya birbirine carparlar.

Neden Sarsiliyoruz?

Uzerinde yasadigimiz dunya ortalama kalinligi 35 km olan kabuk ile onun altinda pelte kivaminda ki mantodan olusur. Mantonun pelte kivami nedeniyle uzerindeki levhalar birbiriyle carpisir, kirilir ve kayar. Bu kirilma ve kopmalar sonucu dalgalar halinde aciga cikan enerji sarsilmaya neden olur.

Odak Noktasi Nedir?

Depremin yerkabugu icinde meydana geldigi noktaya odak noktasi ( hiposantr ) denir ve deprem sirasinda en buyuk hasar bu noktanin yerkabugundaki izdusum alaninda olusur. Sig odakli depremlerin hasar derecesi fazla iken, derin odakli depremlerin hasar derecesi azdir.

Tsunami Nedir?

Depremin odak noktasi denizde oldugu zaman deprem sirasi ve sonrasinda yuksekligi 30 metreye ulasan dev dalgalar meydana gelir. Tsunami adi verilen bu dev dalgalar kiyiya yakin yerlerde buyuk hasarlara neden olurlar.

Turkiye’deki En Siddetli Deprem?

1939 yilinda Erzincan’da meydana gelen 7.9 siddetindeki deprem Turkiye’deki en buyuk depremdir. Bu deprem sonucunda 360 km uzunlugunda yuzey fayi olusmus 40.000 insan yasamini yitirmistir.

Yer Kabugunun Yapisi

Dunya icice birtakim katmanlardan olusmustur. Yer kure kabuk,manto,ic ve dis cekirdekten olusur.

0 yorum: