25 Nisan 2007 Çarşamba

Sumatra’ya volkan uyarisi

>Avustralyali bilim insani Dr. Ray Cas, Endonezya’da cok buyuk bir yanardag patlamasinin binlerce kisinin kisinin olumune yol acabilecegi uyarisinda bulundu. Monash Universitesi Jeoloji bolumu profesoru Dr. Ray Cas, cok buyuk bir yanardag patlamasinin Endonezya’da binlerce kisinin olumune yol acabilecegi uyarisinda bulundu. Avustralya basinina yaptigi aciklamada Dr. Cas, Sumatra adasindaki Toba golunde bulunan dunyanin en guclu yanardaginin fay hatti uzerinde bulundugunu hatirlatti.



DEPREM VOLKANI TETIKLER

Dr. Cas, 26 Aralik ve 28 Mart’taki depremlerden sonra, sismologlarin Sumatra fay hattinda 3’uncu bir depremin beklendigi uyarilarina dikkati cekerek bunun yanardagi tetikleyebilecegini soyledi. Bu depremlerin Sumatra’nin bati kiyisi aciklarindaki uzun fay hattinda meydana geldigini belirten Dr. Cas, depremlerin Toba’nin puskurmesine neden olup olmayacagi sorusunun daha derinlemesine arastirilmasi gerektigini vurguladi.

BUZ CAGINI BASLATAN VOLKAN

Toba volkaninin son olarak 73 bin yil once cok siddetli bir patlama gecirdigini kaydeden Avustralyali bilim insani, bu puskurmenin gezegenin iklimini altust ettigini ifade etti. Bu patlamada atmosfere sacilan 1000 kilometrekup’luk kul ve kaya parcalari atmosferi kaplamis, gunes isinlarinin yeryuzune dusmesini onlemisti. Sonucta dunya da buz cagina girmisti. Volkan patlamasinin zamani ile ilgili soruyu Dr. Cas, “Bir gun bu buyuk yanardaglardan biri puskurecek. Birkac yil icinde de olabilir, 1000 yil sonra da, ama bir gun faaliyete gececegi kesin” diye yanitladi. Bolgede 26 Aralik 2004’te Richter olcegine gore 9.3, Pazartesi gunu ise 8.7 buyuklugunde iki deprem meydana gelmisti.

0 yorum: