22 Nisan 2007 Pazar

Yanginlar Amazonlari Yok Edebilir

>Brezilya'nin orman bolgelerini tahrip eden yanginlar ve kuresel isinma, Amazon ormanlarini 50 ila 100 yil icinde bozkira donusturebilir. Brezilya'nin baskenti Brasilia'da Amazon ormanlarinin bugununu ve gelecegini degerlendirmek uzere '3. Amazon'un Atmosferi ve Biyosferi Uzerine Buyuk Olcekli Proje' adli bir konferans duzenlendi. Ulusal Uzay Arastirmalari Enstitusu arastirmacilarindan Carlos Nobre konferansta yaptigi konusmada, "Butun senaryolar, Amazon'un 50 ila 100 yil icinde bozkirlasacagini ongoruyor" dedi.



Kotu senaryo 'yuzde 60' diyor
Nobre, "En iyi senaryoya gore her sey ayni kalacak, orta risk senaryosuna gore Amazonlarin yuzde 20'si, en tehlikeli senaryoya gore ise yuzde 60'i yok olacak" uyarisinda bulundu. Brezilyali bilim adami, "Ormanlarin yok olmasi soz konusu olmasa bile, kuresel isinma da yuzde 20-30 oraninda bozkirlasmaya yol acabilir" ifadesini kullandi.

Yanginlar ucte ikisini yok etti
Brezilya resmi kaynaklarina gore, orman yanginlari 1970'li yillardan 2002'ye kadar tum Amazon ormanlarinin yuzde 70'ine sahip olan ve 3 milyon 680 bin kilometrekare buyuklugundeki Brezilya ormanlarinin 630 bin kilometrekareden fazlasini yok etti.




GALATASARAY

,,,Kulah...legolog67...galatasaray,,,



.....::::::Bir tesekkuru cok gormezsiniz sanirim::::::.....


.....::::::terazi size kalmis maksat bilgi vermek::::::....

0 yorum: