22 Nisan 2007 Pazar

Dunya 130 Bin Yil Oncesine Donecek

>

Dunya 130 Bin Yil Oncesine Donecek


Superbilgisayarda kuresel isinma simulasyonlari yapan uzmanlara gore, gelecek birkac yuzyilda deniz seviyelerinin 1 metre yukselmesiyle Dunya 130 bin yil onceki iklim kosullarina geri donebilir.



Bilim insanlari, Dunya’daki deniz seviyesinin her yuzyilda 1’er metre yukselecegi uyarisinda bulunuyor. Gronland’in 2100 yilinda 130 bin yil onceki kadar sicak olacagini vurgulayan uzmanlar, bunun buzullarin erimesini hizlandiracagini ongoruyor. Kotu senaryoya gore, deniz seviyesi 4 metre yukselebilir.

University of Arizona-Tucson ogretim uyesi Dr. Jonathan Overpeck tarafindan yurutulen arastirma, Antarktika’nin batisindaki dev buzul kutlesinin de 500 yil icinde butunuyle suya karisacagi ongoruyor. Bu tahminlere gore, her yuzyilda denizler 1’er metre yukselecek.

130 BIN YIL ONCESININ KOSULLARI
Dr. Overpeck’in bilgisayar modellerinde 130 bin yil oncesinin iklim kosullari canlandirildi. Bundan 130 bin yil once, Dunya kendi ekseninde bugune gore biraz daha egikti. Bu egimin sonucunda da Gunes’ten gelen isinlar Kuzey Yarimkure’ye daha dik iniyor ve bu bolgeleri bugune nazaran daha fazla isitiyordu.

DENIZLER 4 METRE YUKSELECEK
Bilim insanlarinin Gronland’daki erimeden dolayi, kuresel deniz seviyesinin 2 ila 3.5 metre yukselecegini tahmin ediyor. Ancak, kuresel isinma sadece kuzey kadar, guneyi de isitacagi icin Antarktika’nin da erimesiyle deniz seviyesindeki yukselme toplamda 4 metre’yi bulacak.

22’INCI YUZYIL 8 DERECE DAHA SICAK OLACAK
Dr. Overpeck, BBC’ye verdigi demecinde, “Mesele, kuresel isinmanin deniz seviyesini yukseltip yukselmeyecegi degil, kac derecelik bir artisin kac metre’lik bir yukselmeye neden olacagidir” diye konustu.
Dr. Jonathan Overpeck



Dr. Overpeck, esas tehlikeyi Dunya’daki karbon dioksid emisyonunun ve buna bagli olarak isinmanin Endustri Devrimi’nin baslangici sayilan 1750 yili degerlerinin iki katina cikmasi olarak niteliyor. Gelecek yuzyilda Kuzey Kutbu’ndaki sicakliklar 5 ila 8 derece yukselmis olacak. Ayni surecin 130 bin yil once de gerceklestigine vurgu yapan Dr. Overpeck’e gore, “Bu durumda Dunya’yi buyuk tehlikeler bekliyor”.

Kaynak: Arastirmayi konu alan makale Science dergisinde yayimlanmistir.

0 yorum: