22 Nisan 2007 Pazar

Bir Litre Benzinde 23 TON Bitki Kalintisi

>Bitki kalintilarinin basinc we sicaklikla petrole donusmesi milyonalrca yil icinde gerceklesmektedir. Utah Universitesi 'nin yaptigi arastirmalarda insanoglunun fosil yakitlari ne kadar musrifce kullandigini ortaya koymus.Arastirmaci Jeff Dukes'in deneylerde wardigi sonuc cok sasirtici : 1 litre benzinde 23 ton bitki kalinrtisi bulunmakta....

1971 yilinda gerceklestirilen endustri dewriminden sonra, dunya genelinde son 13 300 yilda buyuyen bitki kutlesi kadar fosil yakit tuketmis bulunmaktayiz.

Jeff Dukes, fosil yakitlarin olusumunda ne kadar bitki gerekli oldugunu bulabilmek icin bitkiden petrole, gaza we komure giden gelisim sureci sirasinda ne kadar karbonun yok oldugunu hesaplamis. Sonuc olarakta bitki kalintilarindaki karbonun sadece 1/10000 'i petrole we dogal gaza donusmekte. Dukes'in dusuncelerine gore fosil yakitlar, fotosentezle kullanilabilir biyokutleye donusturulmus gunes enerjisi deposu olarak kabul edilebilir diyor.Fosil yakitlarin olusmasi durecinde gunes enerjisinden ne kadar az yararlanildigini gostermekte we bu acidan bakildiginda gunes we ruzgardan enerji elde etmeye dayanan modern tekniklerin daha werimli oldugunu gosteriyor.

0 yorum: