22 Nisan 2007 Pazar

Hayvanlar Dunyasindaki Hizlar

>- Bocek avina ciktiginda saatte 335 km.lik hiza ulasabilen Bataklik Kirlanngici dunyanin en hizli kusudur. Bu ayrica onu dogal kosullarda en hizli hayvani yapiyor. Bataklik kirlangici bu rekoruyla dunyanin en hizli yaris arabasindan(McLaren F1 6.1) sadece 35 km. daha yawas ucuyor.

Eger ruzgar yeterince kuwwetli esiyorsa posta guvercinleri de hedefine saatte 177 km. hizla ulasasabiliyorlar.

Karada dort ayak uzerinde hiz rekoru benekli kosucu Citaya ait.Benekli kosucu ava ciktiginda 120 km.lik bir hiza ulasabiliyor. Bu gucu sayesinde bir cok hayvani yakalayabilen Cita malesef 500 M. sonra enerjisini kaybediyor.Eger bir Cita Tazi ile yarisacak olsaydi Cita one gecebilirdi. Ama uzun mesafede Tazi yarisin galibi olurdu. Tazilar en fazla 110 km. hizla kosabilirler. Uzun mesafede Atlarda Citalari gecebilir.Atlar en fazla genel olarak 69 km. kosabilirler.



Uzun mesafelerde en yuksek hiza ulasan hayvan ise Guney Amerika Antilobudur.Bu antilop turu 6 km.lik mesafeyi 56 km. hizla alabiliyor.

Yunus baligigillerden olan Kara Balina ise denizlerin en hizli hayvanlarindandir. Kuzey Pasifikte yasayan 7 m. bir ornegi 55.5 km lik hiza ulasabilmis.Hatta bazi durumlarda 65 km.lik hiza ulastigi da gorulmus.Ancak kisa mesafelerde de Mors daha hizli.

Florida'daki Long Key Balikcilik Kampi'ndaki bir deneyde Mors bir ipi 3 saniye icerisinde 91 m suruklemis ki bunun da 109 km. ettigi tespit edilmis.
Iri yari we hantal goruntusune rahmen Su aygirlari da 48 km. hizlara ulasabiliyorlar.Bu hiziyla Leylekleri bile gecebiliyorlar.Cunku Leylekler en fazla 44 km.lik hizla ucabiliyorlar.

*****Insan'in ne kadar hizla kosanildgini hic merak eden war mi bilmiyorum ama suana kadar tum zamanlarda en hizli kosan insan olan Michael Johnson.Saatte 44.6 km. hizla kosan bu adam en hizli insan.

Bir copk hastaligin bulastiricisi olan Karasinek ise saatte 8.2 km. lik hizla ucabiliyor. Sitma sinekleri ise 1.4 km.
Dunyadaki en yawas memeli ise uc parmakli Tembel Hayvandir.Guney Amerika nin tropikal ormanlarinda yasayan bu hayvan dallarda 0.27 km. ancak yerde 0.1 km .lik hizla hareket edebiliyor.

0 yorum: