22 Nisan 2007 Pazar

Arka Bahcenizde Yeni Bir Tur Canli Bulabilirsiniz!

> Dunyamiz kac ture ev sahipligi yapiyor?

Turlerin yok olmasini onlemeye calisan bilim adamlari ve sigortacilar cok zor bir durumla karsi karsiya kaldi: Dunyada kac tur hayvan ve bitki oldugunu kimse bilmiyor. Bu zor durum turlerin yok olmasinin onune gecilmesinin konusulacagi Birlesmis Milletler konferansinda daha da karisacak.


World Conservation Union'dan Jeff McNeely, "bocekleri arastiran bazi bilim adamlari 100 milyondan fazla tur olabilecegini soyluyor... "Ama biyologlara sorarsaniz en fazla 15 milyon bocek turu oldugunu soylerler" diyor.

McNeely, "kac tur oldugunu bilmedigimiz icin 2010'a kadar yapacagimiz mucadelenin nasil olacagini da bilmiyoruz. Simdiye kadar sadece 1.7 milyon bitki ve hayvan turu siniflandirildi ve adlandirildi" diyor.

Savastan sonra yeni turler

Dunyada hala yeni memeli turleri bulunabilir. Mesela ABD ile savas sirasinda agir sekilde bombalanmasina karsin Vietnam'da 1990'li yillarin basinda yeni geyik ve vahsi domuz turleri bulundu.

Afrika'nin guneyinde orumcekler uzerine arastirma yapan John Leroy, yeni turlerin her yerde olabilecegini soyluyor: "Burada Johannesburg'da, ne aradiginizi biliyorsaniz arka bahcenizde bile kolaylikla yeni bir tur bulabilirsiniz."

Bilim adamlari gunumuzde turlerin yok olma oranlarinin, kirlenme, yasam alanlarinin yok edilmesi ve iklim degisikligi gibi insan faaliyetleri yuzunden normalden yuksek oldugu konusunda hemfikir.

0 yorum: