22 Nisan 2007 Pazar

Kanatlardaki Sanat...

>

KUSLAR...


Bu zincirleme hareket, kucuk bir sercegil olan kizil kuyrugun ucusundaki farkli safhalari gosteriyor: Havalanma, kisa bir ucus ve konma.



Albatros uzun ve dar kanatlari sayesinde okyanuslarin uzerinde ucabilir. Dogan ise genis kanatlari sayesinde sicak hava akimlarindan kolaylikla yararlanabilir. Bunun yaninda kecisagan kusunun dalgali kanatlari onun cok hizli ucmasini saglar. Ucucu kuslarin uzun sure havada kalabilmelerini saglayan sey, kanatlarindaki dalgali yapidir.


Uzun kuyruklu parlak tuylu Amerikan papaganinin telegi. Dogan kuyrugu telegi.

Tuylerin islevleri cok cesitlidir. Kanatlarda bulunan telekler, hayvanin ucmasina yarar. Kuyrugu olusturan kuyruk telegi ise, bir dumen gorevi gorur ve kusun yere konarken fren yapmasini kolaylastirir.



Kuslarin tuyleri bozulmaya ugradiginda, eski tuylerle yeni tuyler, turlere gore farkli bir ritimle yer degistirir. Bu olaya "tuy degistirme" denir ve genellikle goc oncesi yasanir.



Bas, govde ve kanatlar uzerindeki tuyler kuslari suya ve soguga karsi korur. Ayrica kusun havanin icinde suzulmesini de kolaylastirir; Yan taraftaki tuyler, ait olduklari kusun yumusak tenini orter. Bu da vucut sicakliginin korunmasini saglar.



Kanattaki kivrim yuzunden, hava tarafindan uygulanan basinc ust yuzeyde daha zayiftir, bu da kusun yukselmesini saglar (sol altta).

Eger kanat fazla egimli ise, hava akiminin ust kisma uyguladigi artan basinc, asagiya dogru bir guc olusturur. Boylece kus irtifa kaybeder. (sag altta).

0 yorum: