22 Nisan 2007 Pazar

Doga

>

Doga



Dunya ucus rekoru yarasaya ait!

Bugune kadarki uzun mesafe ucus rekorunun, sert derili yarasaya (Pipistrellus nathusii) ait oldugu saptandi!

Avrupa’da yasayan yarasalar yasam alanlarini tipki gocmen kuslar gibi mevsimlere gore degistirirler. Almanya’daki Dogayi Koruma Dairesi (BfN) ve Bonn Koenig Muzesi uzun yillar devam eden arastirmalar sonucunda, bugune kadarki uzun mesafe ucus rekorunun sert derili yarasaya (Pipistrellus nathusii) ait oldugunu ortaya koydu.



Uzerinde ozel bir isaret bulunan yarasa, Lettland’dan yola ciktindan 1905 km sonra Hirvatistan’in guneyinde bulundu. Iki renkli yarasinin en iyi ucus rekoru 1782 km, buyuk aksamci yarasaninki (Nyctalus noctula) 1600 ve kucuk aksamci yarasaninki (Nyctalus leisleri) ise 1568 km olarak olculdu.

Yarasa uzmanlari, gece etkin olan bu hayvanlarin ucus mesafesinin olculenden daha uzun olmadigini soyluyorlar. Cunku yarasalar duz degil, genelde irmak, vadi veya orman kenarlari gibi yuzey sekillerini takip ederek ucuyorlar.

Uc gurup yarasa

Lettland’dan Hirvatistan’a ucan sert derili yarasanin rekoruna Amerika’daki yarasalarin bile yaklasmamis, bu acidan bakildiginda sert derili yarasa dunya rekoruna sahip.

Bilim adamlari 1932 yilindan bu yana yarasa goclerini, hayvanlarin kanatlarina, uzerinde numaralarin bulundu metal kiskaclar takarak takip ediyorlar.

Arastirma, Avrupa Yarasalarini Koruma Girisimi (EUROBATS) cercevesinde, Avrupa’daki cevre bakanliklar tarafindan finanse edilmekte. Avrupa’da bugune kadar yaklasik olarak bir milyon yarasa isaretlenmis.

Koenig muzesi 7366 isaretli yarasayi, uzun goclerinden sonra yeniden buldu. Sonuclar, incelenmis olan 36 yarasinin uc gruba ayrilabilecegini gostermekte.

1- Her yil 1500-2000km uzaga gocen yarasalar

2- 100-800km uzaga ucanlar

3- Kis ve yaz aylarini ayni bolgede geciren ve uzak mesafeleri ucamayan yarasalar.

Suda yasayan karincalar bulundu!



Ilk kez Avustralya’da bir film cekimi sirasinda, yuvalari bile sualtinda olan, suda yasayan karinca bulundu!

Avustralyali bilim adamlari bir rastlanti sonucu suyun icinde yasayan karincalar saptadilar. Yuvalari bile suyun altinda kaliyor ve besinleri de suyun uzerinden tasiyorlar yuvaya. Hava koridorlarinda veya suyun uzerinde yuzerek yasayan bu karincalar, suyun altinda kalan bir ortamda yasayan tek ornek diye acikladi James Cook Universitesi’nden Simon Robson.

Bilimsel adi Polyrhachs sokolova olan karincilar, mangrov ormanlarindaki bir film cekimi sirasinda tesadufen bulunmus. Karincayi filme alan bilim adamlari kacmamasi icin suyun uzerindeki bir tasa koymuslar.

Fakat karinca surpriz bir bicimde kacarak yok olmus. Karincalarin nicin bu zorlu yasam alanini sectiklerini bir turlu anlamayan bilim adamlari simdi karincalarin yasamlarini ne sekilde surdurduklerini arastiracaklar.

0 yorum: