22 Nisan 2007 Pazar

Devler 'temiz' sogutur

>Greenpeace ve BM Cevre Programi'nin kampanyasi meyve verdi. Uc dunya devi Coca Cola, Unilever ve McDonald's cevre dostu sogutucu kullanacaklarini acikladi. Coca Cola, McDonald's ile Algida'nin sahibi Unilever sirketleri, milyonlanca sogutucuyu cevre dostu olanlarla degistirmeye basliyor. Dun Bruksel'de yapilan basin toplantisiyla duyurulacak olan karar, Greenpeace ve BM Cevre Programi'nin (UNEP) destekledigi uluslararasi kampanya sonunda alindi.



14 bini degisti bile...
On binlerce cevrecinin kloroflorakarbonlar (CFC) ve hidroflorokarbonlar (HFC) iceren sogutuculara karsi internetten yuruttugu kampanya meyve veriyor. Algida dondurmanin sahibi Unilever dondurma 2005 yilindan sonra iceriginde ozon tabakasini delici gazlar bulunmayan turde sogutucular kullanacagini taahhut etti. Sirket, hali- hazirda 14 bin sogutucusunu degistirmis durumda. Coca Cola ise dunyadaki milyonlarca kola makinesini iceriginde HFC ve CFC bulunmayanlarla degistiriyor. McDonald's da 30 bin restoraninda bulunan sogutucu ve havalandirma donanimlari da bu karar dogrultusunda degisecek.

Sanal eylemler
2000 Sydney Olimpiyat Oyunlari'nda on binlerce sanal eylemci, sogutucular konusunda kampanya yurutmustu. Sydney Olimpiyat Oyunlari'ndan once olusturulan 'Coke Spotlight' adli internet sitesinde kampanyaya katilanlar, oyunlarin sponsoru Coca Cola'nin HFC'li sogutucularini degistirmesini istedi. Eylemciler Coca Cola'nin CEO'su Doug Daft'a elektronik kartlar ve protesto mektuplari gonderdi. Ve Coca Cola, bu yildan itibaren icinde HFC ve CFC kullanilmayan sogutuculara gecilecegi taahhudunde bulundu. Greenpeace Akdeniz Ofisi Enerji Kampanyasi Sorumlusu Ozgur Gurbuz, dunya devi uc buyuk sirketin kararini olumlu karsiladiklarini belirtti.

Ya hukumetler?
Gurbuz, "Ancak, unutmamak gerekir ki, sirketlerin attigi adimlar, madalyonun bir yuzu. Diger yuzunu hukumetlerin alacagi kokten, acil ve kuresel cozumler olusturuyor. Pazarin kendi kendini duzenlemesini beklerseniz, etkili ve hizli sonuc alamayacaginiz asik�r" diye konustu. Uc sirketin kararlarini takdir ettiklerini belirten Greenpeace Uluslararasi Baskani Gerd Leipold de, iklim degisikligine karsi henuz yolun basinda olduklarini ifade ederek, "Bu yuzden acil onlemler gerekli" diye konustu.

Alternatif: Greenfreeze
HFC gazlari, kimya endustrisi tarafindan 15 yil once devreye sokuldu. Ama arastirmalar, HFC'lerin kuresel isinmaya yol acan karbondioksitten bile tehlikeli oldugunu ortaya koydu. Baslangicindan itibaren bu tur gazlarin kullanimina karsi olan Greenpeace ise 1993'te Alman sirketi FORON ile dunyanin ilk CFC ve HFC icermeyen sogutucusu 'Greenfreeze'i uretti. Bu sogutucu, Avrupa, Cin, Japonya, Guney Amerika ve Avustralya'da benimsendi ve bugune kadar 120 milyon satti.

0 yorum: