22 Nisan 2007 Pazar

Amazon'a Kuraklik Yariyor

>


Dunyadaki diger ormanlarin aksine, Amazon yagmur ormanlarinin kuraklik donemlerinde yagmurlu donemlere gore daha hizli buyudugu ortaya cikti.Yeryuzundeki bitkiler yagmur yedikleri aylarda buyurken, kurak gecen aylarda da buyumeleri yavaslar. Botanikte kabul goren bu onerme ancak Amazon yagmur ormanlari icin gecerli degil. Bilim insanlarini sasirtan bir arastirmaya gore, bu bolgedeki ormanlar kurak sezonda daha hizli buyuyor.University of Arizona uzmanlari Brezilya’da yuruttukleri arastirmada biyolojik onermeleri tersine ceviren bir sonucla karsilasti. Normal sartlarda kuru aylarda bitkiler su yetersizliginden dolayi yaprak dokerken bu kural Amazon ormanlari icin gecerli degil.



AMAZON’A KURAKLIK YARIYOR

Arastirmayi yuruten Dr. Alfredo Huete bulgulari, “Bizim vardigimiz sonuc bilinenin tam aksine, yagmurun durdugu zamanlar Amazon ormanlari hizli bir buyume icine giriyor. Birden bire yapraklar aciyor, agaclara canlilik geliyor ve yesilleniyorlar. Kuraklik surdukce yesillik artiyor” seklinde degerlendiriyor. Soz konusu bulgu, Amazon ormani icinde sadece balta girmemis olarak tabir edilen sik bitki ortusu icin gecerli.

YERALTI SULARI GUNES’LE SINERJI YARATIYOR

Agaclarin derine inen kokleri kurak sezonda dahi yeraltindaki su kaynaklarini bulabiliyor ve bunlardan besleniyor. Uzmanlarin arastirmalarina gore, kuraklik sezonunda artan Gunes isigiyla beraber agaclar daha fazla mineral alarak bunu suyla birlestiriyor ve yagmurlu sezona gore daha avantajli duruma geciyor.

KURAKLIKTA DAHA FAZLA YESILLIK

Agaclarin kesildigi ve dogal bitki yogunlugunun tahrip edildigi noktalarda ise, agac kokleri yeraltinda dip sularina erisemiyor ve beslenemiyor. Bu durumda kuraklik doneminde de buyuyemiyor. NASA’nin Terra uydusundan gelen verilerle yapilan gozlemlerde, kuraklik donemlerinde agaclarin daha fazla klorofil icerdigi ve daha yesil gozuktugu belirlendi.

AMAZON ORMANLARI YOK OLUYOR

Ote yandan, Amazon ormanlarindaki tahribat bugunku gibi devam ederse, dunyanin akcigeri sayilan bu bolgenin yarisi 2050’ye kadar yok olacak. Nature dergisinin son sayisinda yayinlanan makaleye gore, Amazon ormanlari iki koldan tahrip ediliyor. Bir yandan kereste ureticilerinin akinina ugrayan ormanlar, diger yandan da tarim alanlari acmak icin yakiliyor.




GALATASARAY

,,,Kulah...legolog67...galatasaray,,,



.....::::::Bir tesekkuru cok gormezsiniz sanirim::::::.....


.....::::::terazi size kalmis maksat bilgi vermek::::::....

0 yorum: