22 Nisan 2007 Pazar

Istanbul, Hidroenerji Merkezi Olacak

>Hidroenerji alaninda yapilan calismalarin koordinasyonunu yurutecek olan ‘Dunya Hidroenerji Merkezi’ Istanbul’da kuruluyor. Istanbul’daki merkez, gelecekte ABD, Cin, Afrika ve Arjantin’de acilacak yeni hidroenerji uygulama merkezlerinin yonetimini ustlenecek. Uluslararasi Hidroenerji Dernegi Baskani Prof. Dr. Nejat Veziroglu, merkezin Istanbul’da kurulmasini “stratejik anlamda cok onemli bir gelisme” olarak niteleyerek, “Istanbul, dunyanin hidrojene gecmesine onayak olacak” seklinde konustu. Uluslararasi Hidroenerji Dernegi Baskani Prof. Dr. Veziroglu, “Mayis ayinda vardiklari karar dogrultusunda merkez icin Istanbul’da uygun yer arama asamasindayiz. Merkezin tamamlanmasi 3-4 yil surecek. Merkezin burada kurulmus olmasi Turkiye’ye buyuk bilimsel ve ekonomik avantajlar saglayacak” seklinde konustu. Merkezle birlikte uluslararasi konferanslar, bilimsel calismalar da Istanbul’da duzenlenecek. Uluslararasi Hidroenerji Dernegi’nin onerisi, BM Endustriyel Kalkinma Teskilati ve Enerji Bakanligi’nin destegi ile gecen Mayis ayinda Istanbul’da hidroenerji uzerine bilimsel calismalar yapacak bir merkezin kurulmasi kararlastirilmisti.



PETROLE KARSI HIDROENERJI
Prof. Dr. Veziroglu, gelecek 50 yil icinde petrol, dogalgaz, komur gibi fosil yakitlarin tukenecegini ve enerji sirketlerinin 15 yil icinde petrol ve dogalgaz uretiminde dususe gececegini ongoruyor. Artan dunya nufusunun enerji ihtiyacinin da yukseleceginin altini cizen Prof. Dr. Veziroglu, petrolun yerini alacak en iyi enerji kaynaginin hidroenerji oldugunu savunuyor. 30 yil once kurulan Uluslararasi Hidroenerji Dernegi’nin hidroenerjinin gerekliligini kuruldugu 1974 yilindan beri savundugu dile getirdi.

CEVREYE VE DUNYA BARISINA TEHDIT
Fosil yakitlarin eko-sisteme ve canlilara verdigi zararlarin altini cizen Prof. Dr. Veziroglu, bunun sonucu olarak iklim degisikligi, hava sicakliklarinin artmasi ve kirlilik kaynakli dogal felaketlerin arttigina dikkat cekti. Prof. Dr. Veziroglu, iklim degisikligi, havanin isinmasi, asit yagmurlarinin fosil yakitlarin dogal sonucu olarak eko-dengeyi bozdugu tezini yineledi.Fosil yakitlar tum ekolojik zararlarina karsin, tukenecekleri icin cesitli ekonomik riskler de iceriyorlar. Uluslararasi iliskiler uzmanlari petrolun tukenmesine paralel olarak, ozellikle dunya rezervlerinin cogunun bulundugu Ortadogu bolgesinde, petrolun baslica savas nedeni olacagini savunuyorlar.

TUKENMEZ VE KIRLETMEZ ENERJI KAYNAGI
Hidroenerji ise sudan uretiliyor ve kullanildiktan sonra yine su buharina donusuyor. Prof. Dr. Veziroglu, hidrojenin en randimanli yakit oldugunu savunuyor. Hidrojenin, petrolden ve dogalgazdan yuzde 26 oraninda daha fazla verim sagladigini one suren Prof. Dr. Veziroglu, hidrojenin asit yagmurlari, hava ve deniz kirlenmesine neden olmadigini ifade etti.

HIDROENERJININ EKONOMIK YONU
Otomotiv devlerinin hidroenerjiyle calisan prototip arabalar uretmeye basladiklarinin altini cizen Prof. Dr. Veziroglu, hidroenerjinin yakinda toplu tasima araclari, klima ve isitma sistemleri, elektrik santralleri, dizustu bilgisayarlar ve cep telefonlari gibi alanlara da girecegini umdugunu soyledi.Prof. Dr. Veziroglu, �Ne kadar cabuk hidroenerjiye gecersek o kadar iyi olacak. Iklim degisikligi ve kuresel isinma fosil yakitlarin sonucu. Hidrojen enerjisine dondugumuzde dunyanin isisi normale donecek ve iklim degisikliginden dolayi meydana gelen buyuk felaketleri bertaraf edebilecegiz` seklinde konustu.





GALATASARAY

,,,Kulah...legolog67...galatasaray,,,



.....::::::Bir tesekkuru cok gormezsiniz sanirim::::::.....


.....::::::terazi size kalmis maksat bilgi vermek::::::....

0 yorum: