22 Nisan 2007 Pazar

Hayvanlar Alemine Genetik Cozum

>Ingiliz bilim adamlari soyu tukenmekte olan hayvanlarin genetik kodlarini dondurarak bir doku bankasi olusturacaklar. Frozen Ark (Nuh’un Dondurulmus Gemisi) adi verilen proje ile, hayvanlarin soyu tukense dahi genetik kodlari douk olarak gelecek kusaklara aktarilabilecek. Nottingham Universitesi, Londra Natural History Museum ve Londre Zooloji Cemiyeti tarafindan desteklenen proje, gelecekte soyu tukenen hayvanlarin yeniden canlandirilmasina olanak verecek. Milyonlarca yilda ureyen yuzlerce canli turunun, insanoglunun son 50 yil icinde yarattigi cevre kirlenmesi ve iklik degisikligi sonucu soyu tukenmek uzere. Bilim adamlari, gelecek 50 yil icerisinde bircok hayvan turunun yeryuzunden silinecegini dusunuyorlar. Buna gore, memelilerin dortte biri, kuslarin da onda biri yok olacak.



EKOSISTEM CORAP SOKUGU GIBI

Halen on binden fazla canlinin yok olma sinirinda oldugunun altini cizen uzmanlar, bu canlilarin yeryuzunden silinmesinin dogal sonucunun ne olacagini ise kestiremiyorlar. Bir canlinin yeryuzunden butunuyle silinmesinin ekosistemde yarattigi etkileri onceden tahmin etmek olanaksiz. Ancak, soyu tukenen canlinin geride biraktigi bosluk arkasindakileri de etkiliyor. Ornegin, bu canli ile beslenen, besin zincirinin bir ust halkasindaki diger hayvan yemsiz kaliyor.

DOGA, HAYVANLAR VE INSAN

Bir canli soyu tukenerek yok oldugunda genetik kodlarini da beraberinde goturuyor. Bu kayip, soz konusu canlinin milyonlarca yilda biriktiregeldigi tum evrimsel deneyiminin de yok olmasi anlamina geliyor. Canlilarin genetik kodlarinin dondurulmasi iste bu noktada devreye girecek ve soyu tukendikten sonra da hayvan uzerinde bilimsel arastirmalar yapilmasina olanak taniyacak. Bilim adamlari icin bir canlinin evrim surecinde cevreyle mucadele icin gecirdigi ‘uyum surecleri’ buyuk onem tasiyor. Tum canlilarin evrimin sonunda insanoglunun uredigi dusunulurse, canlilar dunyasinin arastirilmasi, bir anlamda insanoglunun kendi varliginin temeli olarak telakki ediliyor. Projenin baskani Oxford Universitesi’nden Sir Crispin Tickell, genetik kodlarin dondurulmasini, tarihin gelecege ‘tasinmasi’ seklinde degerlendiriyor.

100 BIN YILDAN FAZLA SAKLANACAK

Risk altindaki canlilarin teker teker genetik kodlarinin islenmesi ise oldukca zorlu bir calisma gerektiriyor. Buyuk hayvanlarin deri parcalari alinirken, kucuk boceklerin tumu dondurulacak. Bu parcalar daha sonra Frozen Ark adi verilen genetik veritabaninda toplanacak. Dondurulmus genetik kodlarin onbinlerce yil rahatlikla saklanabilecegi belirtiliyor. DNA dogada 100 bin yil kadar kendini koruyabiliyor, eger dogru saklama kosullari saglanabilirse bu sure cok daha uzuyor. Dondurularak saklamanin canli basina maliyeti yaklasik 200 Sterling olacak. Dondurulacak hayvanlar arasinda herhangi bir ayrim yapilmayacak; zehirli, cirkin, guzel sevimli tum hayvanlar saklanacak.

JURASSIC PARK OLMAYACAK

Steven Spielberg’in rekor gise hasilatlari yapan Jurassic Park filmi benzeri bir klonlama, dondurulmus DNA’larla yapilabiliyor. Ancak, proje yetkilileri ufuklarinda canlilarin yeniden yaratilmasini ongoren bir klonlamanin olmadigini belirtiyorlar. Londra Doga Tarihi Muzesi yetkilisi Anne McLaren “DNA’larin bir kac bin yil sonra klonlamasi gundeme gelir mi, onu bilemem” diyor.





GALATASARAY

,,,Kulah...legolog67...galatasaray,,,



.....::::::Bir tesekkuru cok gormezsiniz sanirim::::::.....


.....::::::terazi size kalmis maksat bilgi vermek::::::....

0 yorum: